Bajden stiže u Hrvatsku – Samit lidera jugoistočne Evrope i evropskih sila

Potpredsjednik SAD okuplja lidere Evrope i regiona

Bajden stiže u Hrvatsku: Rješava pitanje Balkana!

Džozef Bajden (Joseph Baiden), potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), trebao bi krajem novembra doći na samit lidera jugoistočne Evrope i evropskih sila, na koji je pozvan i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, a koji će biti održan u Hrvatskoj. Informaciju o dolasku Bajdena na Balkan prvi su objavili hrvatski mediji pozivajući se na informacije iz Ureda hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Izvori tvrde da je riječ o posjeti zvaničnom Zagrebu, ali i cjelokupnom regionom, s namjerom da se najavi aktivniji angažman Vašingtona. Bajden u region dolazi 25. novembra, samo četiri dana nakon 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Strateški sastanci

Bajden, koji je u posljednji tren odustao od kandidature za prvog čovjeka SAD, prisustvovat će, kako je najavljeno, sastanku regionalne inicijative Brdo-Brijuni, koja okuplja zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije i Albaniju. Proces Brdo-Brijuni potaknule su Slovenija i Hrvatska s ambicijom da se kroz reforme i približavanje EU promoviraju regionalna saradnja i rješavanje otvorenih pitanja i tako pridonese stabilizaciji prilika u jugoistočnoj Evropi.

Potpredsjednik Bajden je najviši američki dužnosnik koji dolazi u region otkako je Barak Obama (Barack) na čelu SAD, a ovo je njegov drugi dolazak na Balkan nakon što je 2009. godine posjetio našu državu.

Hrvatski mediji pišu da su u Zagreb pozvani i njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Fransoa Oland (Francoise Hollande) te predsjednik Evropskog vijeća Donald Task (Tusk).

kurt-basiner

Basiner: Dobra vijest

„Dnevnom avazu“ jučer je nezvanično potvrđeno da je poziv za sastanak na Brijunima dobio i Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

– SAD se vraća za stol. Problemi u regiji predugo traju i ne želimo nestabilno susjedstvo. Svjestan izazova pred jugoistočnom Evropom, Vašington želi doprinijeti da se neki od tih gordijskih čvorova riješe – rekao je izvor blizak hrvatskoj predsjednici Grabar-Kitarović, prenijeli su jučer mediji.

Podrška regionu

Američki analitičar Kurt Basiner (Bassuener) kazao je za „Avaz“ da je svakako vrlo pozitivno što SAD šalju ovako visoku delegaciju u ovaj region.

– Ne znam šta će biti konkretne teme, pretpostavljam, izbjeglička kriza i stabilizacija političkih prilika u regionu. To je svakako i poruka da američka administracija snažno podržava zemlje zapadnog Balkana na putu ka EU. Svakako da bi tema mogao biti i ruski utjecaj na pojedine države. Moguće je i da SAD žele pomoći EU u rješavanju kriza na ovom prostoru – kazao je Basiner.

Puhovski: Hrvatska kao posrednik

Politički analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski smatra da je posjeta visoke američke delegacije pozitivna te da je, vjerovatno, poruka koju SAD žele poslati EU da ne funkcionira dobro na svojim rubovima.

– Teme će, vjerovatno, biti izbjeglička kriza, a moguće je upozorenje Srbiji zbog približavanja Rusiji. Također, vjerovatno će se pokušati lansirati Hrvatsku kao ovlaštenog posrednika SAD i EU za ovaj region. Tako se želi utjecati na približavanje država iz ove regije EU. SAD će pokušati dati jasne izglede i poruke onima koji bi mogli biti kandidati – smatra Puhovski.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close