-TopSLIDEBiHPrivreda

Granični prijelaz Maljevac pušten u promet

Zatvaranje ovog prijelaza izazvalo je haos i brojne probleme za bh. prijevoznike, koji su satima čekali.

Informaciju o puštanju u promet Graničnog prijelaza Velika Kladuša – Maljevac potvrdio je Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore.

“U promet je pušten Granični prijelaz Velika Kladuša – Maljevac, međutim pravilnik je ostao isti. Nemamo informaciju kada su u pitanju drugi granični prijelazi koji su zatvoreni za teretna vozila”, kazao je Egrlić.

Dodao je kako je mijenjanje i korigovanje pravilnika neophodno te da postojeći pravilnik nije poštovala Hrvatska.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković kazala je kako su u posljednja dva dana konstantno bili u komunikaciji s hrvatskim vlastima.

“Bili smo u stalnim kontaktima s hrvatskim vlastima, ministrom Grlićem Radmanom, a u kontakte je uključen i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović te hrvatski ministar Butković. Prema informacijama koje su nam sad dostupne i koje potvrđuju iz VTKBiH, problem u vezi s teretnim tranzitom iz USK je prevaziđen. Pratit ćemo situaciju i dalje te raditi na trajnoj pomoći bh. privrednicima”, kazala je Turković.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović kazao je danas da je Hrvatska ovaj pravilnik donijela jednostrano, bez dogovora s BiH. Problem je nastao prije nekoliko dana, kada je zabranjen tranzitni promet preko Graničnog prijelaza Velika Kladuša – Maljevac vozilima čija ukupna masa prelazi 7,5 tona, a Mitrović je izrazio nadu da će to pitanje biti riješeno danas.

Pravilnik o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatske stupio je na snagu 20. maja 2021. godine, a koji je, kaže resorni ministar, preslikan u odnosu na odluku koja je donesena 2008. godine.

“No, ono što je važno jeste da je Ugovor o graničnim prijelazima između BiH i Republike Hrvatske potpisan u Bruxellesu 2013. godine, kojim je tretirano pet graničnih prijelaza”, pojasnio je.

“Želim da ukažem da i mi imamo instrumente koje možemo koristiti poštujuću sve procedure i komšijske odnose, a i imamo i Evropsku uniju, koja je propisala određene procedure, koje Hrvatska ne poštuje”, kazao je Mitrović.

Ipak, smatra da do toga neće doći te da je to najgore što jedni drugima mogu uraditi, već je potrebno razgovarati prije donošenja određenih akata i usaglasiti se da se nekome ne bi napravila određena šteta.

Podsjećamo, Hrvatska je zabranila promet za teretna vozila teža od 7,5 tona na graničnim prijelazima Ivanica – Gornji Brgat, Velika Kladuša – Maljevac, Brčko – Gunja, Strmica – Strmica i Osoje – Vinjani Gornji.

(RTV USK)   

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close