-TopSLIDEBiHPolitika

Republika Srpska bi mogla izgubiti tri spora vrijedna 1,4 milijarde KM!

ZBOG OVOGA DODIK NE SPAVA MIRNO: Republika Srpska bi mogla izgubiti tri spora vrijedna 1,4 milijarde KM!

– Dva arbitražna spora teška 1,4 milijarde maraka, koja se protiv Bosne i Hercegovine vode pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu, još uvijek su u toku, a u slučaju da bude odlučeno u korist tužilaca skoro 40 odsto budžeta Republike Srpske bi moglo biti ugroženo.

Prema prednacrtu Izvještaja o radu Pravobranilaštva BiH, u prošloj godini se ova institucija se bavila sa tri arbitražna postupka protiv BiH kao države, a zapravo Republike Srpske i njenih institucija. Najveći spor se vodi po tužbi „Elektrogospodarstva Slovenije“ koja potražuje čak 1,3 milijarde maraka po osnovu slovenačke investicije u RiTE Ugljevik.

Pred istim arbitražnim centrom u Vašingtonu je u toku i arbitražni postupak po tužbi „Vijadukt Portoroža“i drugih protiv BiH zbog navodne povrede ulaganja u gradnju dvije hidroelektrane na rijeci Vrbas, vrijednost ovog spora je 100 miliona KM. U ovom slučaju je lani okončana glavna rasprava.

U obje ove arbitraže bi deblji kraj izvukla Republika Srpska, odnosno njen budžet, koji ove godine iznosi 3,7 milijardi maraka, ako uzmemo u obzir da su tužena preduzeća iz Republike Srpske, te da bi gubitak ovih arbitraža morala platiti RS.

Ekonomista Predrag Duduković istakao je da bi eventualni gubitak ovih arbitraža sigurno bio udar na Budžet Republike Srpske.

„Postoje i rashodi koji su redovni i koje je potrebno plaćati i oni su opterećenje za budžet, a pogotovo ako bi se desio jedan takav nepredviđen rashod u takvom iznosu sigurno bi se osjetio na budžetu“, istakao je Duduković.

S druge strane, kako navodi, ipak ne treba prejudicirati jer takvi sporovi jako dugo traju i, kako kaže, teško je zaključiti kako će se oni završiti.

„Tu nije samo stvar sudova kako će ti sporovi biti okončani, nego tu ima i politike, tako da je jako teško govoriti o konačnom rješenju, ali ako bi došlo do toga da RS mora platiti taj iznos to bi sigurno bio dodatni udarac na budžet“, naglasio je Duduković.

Ono što je pozitivno je da je treći arbitražni postupak pred ac hoc arbitražom, gdje su tužioci Neete Gupta, Naveen Aggarwal i Usha Industries tužili BiH zbog naknade štete za ulaganje u „Krajina osiguranje“ završen u korist BiH, a vrijednost ovog spora je bila 40 miliona maraka.

(Capital)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close