Gradi se solarna elektrana u Kiseljaku

Trend korištenja solarne energije doživljava pravi procvat u BiH, a posljednjih mjeseci svjedoci smo velikog zanimanja investitora za njihovo otvaranje. Tako će i u naselju Gornji Palež, kod Kiseljaka, niknuti jedna fotonaponska solarna elektrana.

Investitor je firma Elur iz Kiseljaka. Radi se o fotonaponskoj elektrani instalirane snage 149,69 kWp, a predviđena godišnja proizvodnja električne energije je 168,00 MWh.

Kompanija je već dobila prethodnu građevinsku dozvolu za izgradnju. Iz kompanije Elur nam kažu da bi do kraja godine trebali krenuti sa montažom.

Ovo je samo jedna od fotonaponskih elektrana koje bi u idućem razdoblju trebale biti izgrađene u BiH. Podsjetimo, prva je izgrađena i puštena u pogon u ovoj godini u Kalesiji, a ostale su u fazi izgradnje ili u procesu dobivanja dozvola.

Prema procjenama FERK-a Federacija bi sljedeće godine mogla imati preko 3.000 MWh električne energije dobivene iz sunca. Ovo je okviran iznos godišnje proizvodnje koje su firme koje planiraju graditi solarne elektrane navele u svojim zahtjevima koje su dostavile FERK-u.

E-kapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close