Goran Salihović novi glavni tužilac BiH – Početak kraja pravosuđa u BiH

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) danas je na vanrednoj sjednici izabralo Gorana Salihovića za glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, javlja novinar agencije Anadolija (AA).

“VSTV BiH je vodio računa da na poziciju glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine bude imenovana osoba koja ispunjava osnovne uslove za imenovanje propisane članom 21. i stručne sposobnosti propisane članom 22. Zakona o VSTV-u BiH.  Posebni uslovi za ovu poziciju propisani su članom 29. Zakona o VSTV-u BiH a to je da ta osoba mora imati najmanje osam (8) godina iskustva u radu kao sudija, tužilac, advokat ili drugo relevantno pravno iskustvo, nakon položenog pravosudnog ispita, kao i dokazane rukovodne i organizacijske sposobnosti bitne za rad tog tužilaštva”, saopćeno je AA iz VSTV.

Glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine će na dužnost stupiti 1. februara  2013. godine.

(Anadolija)

Goran Salihović
Rođen 28.6.1959. godine u Tuzli, općina Tuzla.
Završena škola: Univerzitet u Sarajevu, Pravni fakultet u Sarajevu 1986. godine.
Vrsta posla: radio kao operativni analitičar u SUP-u Lukavac, radio kao sudija za prekršaje u općinskom sudu za prekršaje Lukavac i kao predsjednik, te obavljao dužnost predsjednika, radio u višem sudu za prekršaje Tuzla, te bio predsjednik općinskog suda za prekršaje Tuzla od 1994.godine i sada je predsjednik Općinskog suda u Sarajevu.
Pored toga, Salihović je predsjednik Udruženja medijatora Bosne i Hercegovine; potpredsjednik Udruženja mreže trenera Bosne i Hercegovine; predsjednik Općinske izborne komisije Tuzla; trener medijacije po programu Udruženja medijatora u Bosni i Hercegovini, trener Kanadskog instituta za medijaciju, trener za ljudska prava za sudije i tužioce Bosne i Hercegovine; član pravnog savjeta Udruženja izbornih zvaničnika Bosne i Hercegovine; član komisije za polaganje ispita sudije za prekršaje TK-a; konsultant za prekršajnu reformu – projektni tim prekršajne reforme; konsultant u oblasti medijacije za Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru angažovan od Svjetske banke i SEED-a.
Autorski radovi: objavio Priručnik za praktičnu primjenu Zakona o prekršajima, izdavač PP “Saga” Tuzla, objavljeno 1995. godine; Komentar Zakona o prekršajima kojim se povređuju Federalni propisi, izdavač PP “Saga” Tuzla, objavljeno 1997. godine; Zbirku propisa o prekršajima, izdavač “Fineks” Sarajevo, objavljeno 1998. godine, Komentar Zakona o prekršajima, izdavač “Fineks” Sarajevo, objavljeno 2004. godine i Komentar najnovijeg Zakona o prekršajima sa zakonima o sudovima i Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, “Fineks” 2006. godine.
Kao pravni stručnjak učestvovao je i učestvuje u izradi državnog Zakona o prekršajima BiH, angažovan od strane OHR-a; federalnog Zakona o prekršajima, angažovanog od strane Federalnog ministarstva pravde (na ovaj draft dobio pozitivno stručno mišljenje od Vijeća Evrope iz Strazbura), takođe dobio pozitivno mišljenje JESSAP, ABA/CEELI i Nezavisne pravosudne komisije, te učestvuje u izradi podzakonskih akata za Izbornu komisiju BiH i usklađivanju entitetskih zakona o prekršajima sa relevantnim odredbama Zakona o krivičnom postupku i državnog Krivičnog zakona i član je radne grupe angažiran od strane ABA/CEELI i Udruženja medijatora za izradu Zakona o medijaciji, Zakona o medijatorima i standardima za medijatore.
Uz učešće Salihovića, donijeti su:
– Zakon o prekršajima Bosne i Hercegovine,
– Zakon o izvršenju sankcija TK-a,
– Zakon o prekršajima TK-a,
– Zakon o ispitu sudije za prekršaje TK-a,
– Zakon o postupku medijacije u BiH i podzakonska akta,
– Zakon o prenosu poslova medijacije na Udruženje medijatora BiH.
http://www.fineks.com.ba/oautorima.html

http://tuzlalive.ba:
Ukoliko Goran Salihović bude izabran za glavnog tužitelja bit će to početak kraja pravosuđa u BiH

…Na konkurs se prijavilo 12 kandidata: Feliks Vidović, bivši ministar pravde Federacije BiH, Goran Salihović, predsjednik Općinskog suda u Sarajevu, Božo Mihajlović, zamjenik glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, Ismet Šuškić, Miroslav Marković, Saša Sarajlić i Ranko Debevec iz Tužiteljstva BiH, Zekerijah Mujkanović, glavni tužitelj Distrikta Brčko, Zdenko Kovač, zamjenik glavnog tužitelja Tužiteljstva HNK, Momir Zubac, direktor Pritvorske jedinice Suda BiH, Mladen Sarić i Midhat Hodžić.

U pravosudnim kuloarima se špekulira da su zasad najozbiljni kandidati Salihović i Mihajlović, mada neki spominju i Markovića. Jasno je da će glavni tužitelj morati dobiti podršku sve tri strane (Srba, Hrvata i Bošnjaka), ali i međunarodne zajednice te da će morati biti zadovoljen nacionalni ključ, jer je načelu Suda BiH Meddžida Kreso (Bošnjakinja), a VSTV-a Milorad Novković (Srbin). Dakle, trebao bi biti neko iz reda hrvatskog naroda, no kako je ministar pravde BiH Bariša Čolak (Hrvat) za glavnog tužitelja bi mogao proći i neko iz reda – ostalih.

Uz pretpostavku da će se birati zaista najbolji – za šta su šanse ravne onoj da BiH osvoji svjetsko prvenstvo u fudbalu, jer će kao i obično proći onaj ko ima najbolje veze – zabrinjava spisak prijavljenih kandidata. Ni iza koga od njih ne stoje rezultati, uz izuzetak Bože Mihajlovića, a to što neki od njih u životu nisu ni optužnicu napisali ukazuje na ozbiljan problem u tužiteljstvu. Ako za izbor na ovakvo mjesto nisu bitni rezultati rada onda se zaista postavlja pitanje za koje jesu. No, s druge strane se nameće pitanje koji je to tužitelj u BiH proteklih godina imao rezultate, bio profesionalan, častan, beskompromisan i koga bi javnost voljela vidjeti na tom mjestu vjerujući da će nešto uraditi? Odgovor je poražavajući, jer za nabrojati takve previše su i prsti jedne ruke. Izbor za prvog čovjeka VSTV-a pokazuje, nažalost, gdje je bh. pravosuđe, jer ako je među najozbiljnijim kandidatima Goran Salihović, koji nikad niti je uradio neku optužnicu, a ni presudio ozbiljnije krivično djelo, šta se uopće u budućnosti može očekivati od Tužiteljstva BiH.

No, ambiciozni Salihović zna nešto drugo, a to je kako lobirati i stvarati okruženje koje će ga progurati na svaku funkciju te kako ušminkati izvještaje o radu po kojima je on najproduktivniji sudija Općinskog suda u Sarajevu. Pri tome, naravno, niko, pogotovo od onih koji budu pravili intervju sa njim u VSTV-u, neće Salihovića pitati kako u jednom danu može zakaziti, recimo, 35 razvoda brakova i donijeti isto toliko rješenja?! Statistika kaže da svakih pet minuta razvodi po jedan brak. Ili, kako u toku dana može riješiti po 30 kaznenih naloga?! Neće VSTV provjeravati ni kako je Salihović po automatizmu pretvarao zatvorske kazne u novčane i za teška krivična djela, mada to nije mogao raditi bez odluke nadležnog suda, sve dok Vrhovni sud FBiH nije donio odluku da je pogrešno radio. Je li nekad zbog toga odgovarao ili snosio bilo kakve sankcije? Koliko kriminalaca je tako platilo sebi zatvorsku kaznu i ko je sve u tome bio “dobar”? Prestrašno je šta se sve radi u pravosuđu, ali je ipak najopasnije kad nesposobni, bolesno ambiciozni kadrovi zasjednu na funkcije koje su od velike važnosti za državu i sve građane, a mjesto glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH to svakako jeste. Pogotovo je opasno stvaranje pravosudnih lobija koji mogu utjecati na provođenje pravde.

Jedno je sigurno, sudije Općinskog suda koje se već odavno žale da su žrtve mobinga od strane Salihovića odahnut će ukoliko on ode. A, uz rezultate Salihović se potrudio da dobije i neophodnu podršku kolega: sa Miloradom Novkovićem se intenzivno druži, navodno ih osim na večerama viđaju i kako zajedno igraju tenis. U VSTV-u će ga svakako podržati i kolege iz Tuzle. Podsjetimo, Salihović je na mjesto predsjednika najvećeg općinskog suda u BiH došao sa mjesta sudije za prekršaje iz Tuzle!? Pomogao mu je tada tuzlanski kolega Izo Tankić (sudija Suda BiH), bliski prijatelj Branka Perića koji je u to vrijeme bio predsjednik VSTV-a. Dolaskom u Sarajevo vispreni Salihović se uvezao sa svima koji bi mu mogli biti od koristi. Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, počasni je gost na svim njegovim prijemima, a upućeni kažu kako se Salihović hvali i da su prijatelji. Osim toga Salihović lobira za sebe i kod ambasadora, pozivajući ih da posjete sud, pokazujući koliko je uspješan… Naravno, pri tome se ne sjeti pokazati koliko imaju neriješenih predmeta, pogrešnih odluka ili rješenja u kojima podržavaju odabrane kao što je Fahrudin Radončić. Uz izuzetke nekoliko sudija koji i pored svih pritisaka svoj posao rade časno i pošteno.

Ukoliko Goran Salihović bude izabran na mjesto glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH bit će to početak kraja pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

(bh dani)

banjalukalive.com:
Goran Salihović novi glavni tužilac BiH?

Goran Salihović biće izabran za glavnog tužioca BiH već na narednoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog saveta, zakazanoj za 7. i 8. novembra, piše “Press RS”.

Sadašnji predsjednik Osnovnog suda u Sarajevu već za 10 dana mogao bi da zasjedne u fotelju šefa Tužilaštva BiH iako izbor nasljednika Milorada Barašina još nije zvanično najavljen.

Dobro obaviješteni izvori iz pravosuđa tvrde da će prijedlog o izboru novog glavnog tužioca BiH biti uvršten na dnevni red VSTS-a jer su i članovi tog tela svesni da Tužilaštvo BiH već 18 mjeseci, praktično od smijene Barašina, nema šefa.Izvori Pressa RS procjenjuju da je Salihović praktično već obezbijedio većinu u VSTS-u i da je njegov izbor za glavnog tužioca bezmalo gotova stvar pošto niko od preostalih 11 kandidata nema takvu podršku, niti se toliko borio za funkciju.

Sagovornici lista tvrde da Salihović već mjesecima lobira u najvišim domaćim i međunarodnim krugovima kako bi se izborio za prestižnu funkciju, koju od Barašinove smene, u statusu vršioca dužnosti, obavlja Jadranka Lokmić Misirača. Njegova prednost u odnosu na protivkandidate je i naklonost međunarodnog člana VSTS-a Svena Marijusa Urkea, čiji uticaj na izbor glavnog tužioca može da bude i presudan.

“Otežavajuća okolnost je to što Salihović nema nikakvog iskustva u radu u bilo kakvom tužilaštvu. On nikada nije radio kao tužilac, jer je prije dolaska na funkciju predsjednika Opštinskog suda u Sarajevu bio sudija za prekršaje u Tuzli. Ipak, sasvim je moguće da on bude imenovan na poziciju šefa tužilaštva, jer ne bi bilo prvi put u BiH, a pogotovo u pravosuđu, napravi presedan. Pored tolikih nelogičnih stvari, ni imenovanje bivšeg sudije za prekršaje za šefa tužilaštva koje rješava najteže slučajeve ratnih zločina, organizovanog kriminala i korupcije ne bi bilo nikakvo čudo. Iskustvo bi i u ovom izboru moglo da bude sporedna stvar, pošto je Salihović blizak sa vodećim političarima iz uticajnih partija, a navodno je prilično blizak i sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom. Međutim, još ništa nije definitivno, pa može da se desi i da se izbor novog šefa opet odloži”, tvrde izvori iz Tužilaštva BiH.

Da je izbor glavnog tužioca BiH intrigantna, ali i veoma osjetljiva tema, svjedoči i reakcija OHR-a na kuloarsku priču da i Valentin Incko navodno podržava Salihovića.

Prema nalogu svog šefa, Inckovi saradnici odmah su kontaktirali sa kabinetom predsjednika VSTS-a Milorada Novkovića i poručili: „Incko nikoga ne podržava i autonomna je stvar VSTS-a koga će izabrati na funkciju glavnog tužioca BiH.”

Krstan Simić, advokat i bivši sudija Ustavnog suda BiH, kaže da novi šef ovog tužilaštva, ko god da bude, mora da povrati poljuljani kredibilitet institucije, prije svega zbog neslavnog odlaska njegovog prethodnika Milorada Barašina, ali i prvog šefa tužilaštva Marinka Jurčevića. Simić podsjeća da je Barašin smijenjen zbog optužbi za navodne veze sa trgovcima oružjem, da bi poslije bio vraćen na posao, a slična sudbina zadesila je i njegovog prethodnika Jurčevića, koji je napustio funkciju poslije optužbi iz OHR-a za navodne veze sa organizovanim kriminalom.

“Ko god da sjedne u tu fotelju, neka mu je bog u pomoći! Prvo, on će morati da ispuni obaveze iz Strategije za procesuiranje ratnih zločina i djelima demantuje tvrdnje za manjak procesuiranja zločina počinjenih nad Srbima. Drugo, moraće da se uhvati ukoštac i sa korupcijom, za šta mu je neophodna adekvatna politička podrška. Ako ne bude bilo političke volje, neće moći ništa da uradi, čak i ako to bude želio”, smatra Simić.

Pored Salihovića, za novog šefa Tužilaštva BiH prijavilo se još 11 kandidata, među njima i više tužilaca koji su već zaposleni u ovoj instituciji. Među njima, široj javnosti je najpoznatiji Božo Mihajlović, šef Posebnog odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala, kao i tužioci Ranko Debevec, Ismet Šuškić, Miroslav Marković i Saša Sarajlić. Među prijavljenima je i jedan bivši ministar – Feliks Vidović, koji je u vladi bivšeg federalnog premijera Nedžada Brankovića bio na čelu Ministarstva pravde. Pored njega, na konkurs su se prijavili i aktuelni šef brčanskog tužilaštva Zekerija Mujkanović, zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva HNK-a Zdenko Kovač, direktor Pritvorske jedinice Suda BiH Momir Zubac, kao i Mladen Sarić i Midhat Hodžić.

Log: Tekst kopiran sa BanjalukaLive portala: http://www.banjalukalive.com/aktuelnosti/goran-salihovic-novi-glavni-tuzilac-bih.html#ixzz2ErNJUkYe

vidiportal.ba:

Goran Salihović u središtu novog skandala: Ko ometa podizanje optužnice protiv Dragana Lukača?

Višemjesečna trakavica zvana nesavjestan rad u službi, što je postao sinonim za Dragana Lukača, direktora Federalne uprave policije i njegov obračun sa Draganom Vikićem, komandantom Specijalne jedinice i herojem odbrane Sarajeva, prije desetak dana dobila je svoj epilog.

U skladu sa postulatima profesije i nezavisnosti, daleko od pritisaka pojedinih medija, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je optužnicu protiv Dragana Lukača. I, kada se, u skladu sa zakonskim okvirima očekivalo potvrđivanje optužnice protiv Lukača, na scenu je stupio sudija Slobodan Nastić, koji je pod, za sada neutvrđenim pritiscima, odlučio opstruisati potvrđivanje optužnice ulazeći u njen meritum.

Dragan Vikić odavno je, još od početka devedesetih, bio na meti mnogih. No, ono što sada proživljava proslavljeni komandant može se porediti sa najprizemnijim udarima, udruženim i orkestriranim napadima koruptivno-mafijaškog aparata.

Općinskom sudu u Sarajevu upućen je dopis kojim se tražila da se u što skorije vrijeme potvrdi da li je podnesena  optužnica protiv Dragana Lukača, direktora Federalne uprave policije, zbog nesavjesnog rada u službi.

Predsjednik Općinskog suda u Sarajevu Goran Salihović ne zna ili – možda je bolje reći – ne smije saopćiti pravu informaciju o predmetu Lukač.

Kako gospodin Salihović ne zna, onda je sasvim razložno da Federalna TV pouči predsjednika Suda i konstatuje kako je optužnica protiv Dragana Lukača podnesena još prije desetak dana. Prema informacijama sa Općinskog suda kojim predsjedava gospodin Salihović, optužnica se nalazi kod sudije za prethodno saslušanje Slobodana Nastića. Razlozi onoga zbog čega gospodin Salihović bježi od istine možda leže u činjenici da sudija Nastić na sve moguće načine pokušava optužnicu odbaciti, pri čemu politički pritisak i presiju ne smijemo izostaviti.

Naime, u predmetima poput ovog Lukačevog, koji ne spadaju u grupu složenih, rok za odlučivanje sudije za prethodno saslušanje obično je 8 dana.  Sve ovo gospodin Salihović, baš kao i njegov odabrani sudija Nastić znaju vrlo dobro, baš kao što i znaju da je došao zahtjev za izuzeće spomenutog sudije zbog njegove neobjektivnosti.

Ono što dodatno zabrinjava, a šta gospodin Salihović ne želi ili neće da zna, jeste i činjenica da se sudija Nastić nakon podizanja optužnice protiv gospodina Lukača nekoliko puta susreo sa sutkinjom Amelom Mahić, koja je u parničnom postupku odbila privremenu mjeru vraćanja na posao nekadašnjeg komandanta Specijalne jedinice i heroja odbrane Sarajeva Dragana Vikića.

Tako je Dragan Vikić postao potka za dokazivanje neprofesionalizma sutkinje Mahić, sudije Nastića i predsjednika suda Salihovića. U ovom lancu Slobodan Nastić pokazuje se kao politički pijun ostrašćenih struktura i recidiva jedne kriminalno-mafijaške hobotnice čije djelovanje je sveprisutno i podrazumijeva negiranje činjenica, pravnih akata i normativa desetak izvršno-zakonodavnih instanci ove zemlje.

Prilog FTV možete pogledati ovdje: http://www.federalna.ba/bhs/vijest/18376/ko-opstruise-potvrdivanje-optuznice

CIN: Sin bivšeg državnog sudije zaposlen bez pravosudnog ispita

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close