Godišnjica logora Keraterm: Prijedorski logor u kojem su Bošnjake i Hrvatske ubijali na zvjerski način

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini zajedno sa Regionalnim savezom logoraša Banja Luka obilježit će godišnjicu zločina u zloglasnom logoru Keraterm (Prijedor), 24. jula ove godine, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Kroz bivšu tvornicu keramičkih proizvoda “Keraterm”, smještena uz magistralnu cesu Prijedor –  Banja Luka, s lijeve strane u pravcu Banja Luke, prošlo je oko 4.000 Bošnjaka i Hrvata, a njih oko 400 je ubijeno. Logor je raspušten 5. avgusta ‘92. godine, po dolasku stranih novinara.

Prijedorski Srbi su nasilnim putem preuzeli vlast nad Prijedorom u ranim jutarnjim satima, negdje oko 2:00 h, 30. april 1992. godine, a već od 23. maja, u „Keraterm“ su počeli dovoditi i zatvarati Hrvate i Muslimane s područja općine Prijedor.

Iz Saveza logoraša BiH napominju kako su zlostavljanja u Keratermu bila svakodnevna pojava. Logoraši su živjeli u atmosferi terora i straha. Premlaćivali su ih uglavnom noću, u prostorijama logora ili van njih, u blizini smetljišta ili u prostoriji koja je bila posebno namijenjena za te svrhe.

Preživjeli logoraši navode kako su ih stražari prozivali, odvodili na premlaćivanja a onda vraćali u čelije. Ubijene su također vraćali u čelije ili su ih ostavljali na smetljištvu.

Prema iskazima svjedoka, stražari u Keratermu ponašali su se kao zvjeri. Često su bili pijani i nije bilo pravila kako će se ponašati, koliko logoraša će ubiti ili premlatiti, to su radili po vlastitom nagonu.
Logor “Keraterm” je rasformiran 5. avgusta, nepuna tri mjeseca nakon formiranja, ali je to bilo dovoljno da srpska vojska u ovom logoru ubije veliki broj Bošnjaka i Hrvata, a da se oni koji su preživjeli zlostavljaju na najsvirepiji način, piše Patria.

(NAP)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close