Fojnica: Na Prokoško jezero dolaze Arapi, Franzuci, Slovenci…

Iako se za Fojnicu kaže da je slijepo crijevo, ovaj gradić podno Matorca jedno je od najljepših turističkih mjesta BiH, koje obilaze gosti sa svih strana svijeta. Naš putopisac Alija Isaković o Fojnici je pisao „…iz ovog grada se ne može produžiti, ne može se otići dalje, može se samo ostati…“

Došli ribolovci

Oni koji posjete Fojnicu imaju mnogo toga vidjeti, brojne kulturno-historijske spomenike i prirodne ljepote. Jedna od njih je i Prokoško jezero, gorsko oko, prirodni dragulj, smješten u njedrima planine Vranice.

Ekipa „Avaza“ posjetila je Prokoško jezero, koje je udaljeno 23 kilometra od Fojnice, a smješteno je na 1.636 metara nadmorske visine. To je raj za sve one koji žele pobjeći od gradske gužve.

Do njega vodi asfalt, iz Fojnice do Tovarišta i Tocila, a onda veoma dobrim makadamskim putem, uz rječicu Jezernicu, preko Vlaške ravni i Hrida stiže se do Prokoškog jezera.

Po dolasku na planinu prvo se vide bajkovito jezero i stotine katuna nanizanih oko njega. Tokom naše posjete nije bilo mnogo izletnika. Ribolovci Atif i Aziz Hodžić iz Doboj-Juga, koje smo zatekli na jezeru, rekli su nam da su prvi put na Prokoškom. U blizini su se odmarali i biciklisti iz Bugojna, Dean Boras, Mirza Gazić i Adis Herić.

– Već nekoliko godina dolazimo ovdje, i to vrlo često. Ambijent je prekrasan – kazali su mladići.

U katunima je nekoliko domaćina koji su sa svojom stokom tu od ranog proljeća do prvih mrazeva. Kako nam je ispričala Zumreta Polutan, na Prokoško jezero dolazi među prvima, a odlazi među posljednjima.

Brojni gosti

Rasema Softić iz fojničkog naselja Turkovići, iako joj je 85 godina, kazala nam je da već decenijama na Prokoško jezero dolazi s beharom, a u selo se vraća kada padnu prvi snjegovi.

– Ovdje je prelijepo. Dolaze nam brojni gosti iz svih krajeva svijeta. Kod mene su bili Arapi, Francuzi, Slovenci… Posjećuju nas i domaći, iz Kraljeve Sutjeske, Tuzle, Mostara… Odmaraju se, pojedu, popiju, slikaju me, snimaju… Ovdje na planini imamo i džamiju – kazuje Softić.

www.magazinplus.eu – Avaz, Hazim Čukle

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close