Kultura življenjaLifestyle

Gledanje TV-a zaglupljuje i smanjuje inteligenciju

GLEDANJE TELEVIZIJE VAS ZAGLUPLJUJE I SMANJUJE INTELIGENCIJU: Cambridgeova studija pokazala kako bi trebali ‘IsključitI TV’

U studiji objavljenoj od strane “International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity”, istraživači sa Cambridgea su pronašli značajnu povezanost između sati provedenih ispred televizije i padom akademske uspješnosti

Studija je istraživala vrijeme sjedenja ili vrijeme u odsustvu pokreta tijela, među 845 srednjoškolaca u dobi između 14 i 16 godina, tijekom dvije godine. Istraživači su otkrili da je svaki sat proveden zalijepljen za TV bio povezan sa znatno nižim ocjenama studenta u srednjoj školi.

Glavna istraživačica studije znanstvenica Dr. Kirsten Corder, iz Centra za prehranu i istraživanja aktivnosti Sveučilišta Cambridge, rekla je: “Televizija, računalne igre, korištenje interneta su svi štetni za akademski uspjeh, ali gledanja TV je najviše štetno.”

“Mi oprezno možemo zaključiti da povećano vrijeme provedeno za zaslonom može dovesti do lošijeg uspjeha u školi.”

“Ja sigurno ne bih preporučila zabranu televizije. Ali ako su tinejdžeri i roditelji zabrinuti ocjenama u školi, jedna stvar na koju možda tada možete obratiti pozornost je količina vremena provedenog ispred TV-a, no možda samo pokušati biti svjestan toga.”

Istraživači su otkrili da čak i ako učenici uče više, ali još uvijek gledaju televiziju, njihove ocjene će još uvijek biti niže od onih koji su gledali manje televiziju.

Ova studija od strane Cambridgea je jedan od mnogih provedenih studija koje ilustriraju štetne učinke televizije.

Postoji više od 4000 studija koje istražuju učinak TV-a na djecu, od kojih su neke vrlo uznemirujuće.

Jeste li znali da je prosječno vrijeme koje roditelj potroši na smislen razgovor sa svojim djetetom u tjedan dana – 3,5 minute? Također, jeste li znali da prosječno dijete provede 1680 minuta tjedno gledajući TV?

Sedamdeset posto svih vrtića koriste televiziju. Pedeset i četiri posto djece uzrasta od 4-6 godine, kada ih se pita da li bi radije proveli vrijeme sa svojim očevima ili gledali televiziju, izabrali bi televiziju. Prosječno dijete potroši 900 sati godišnje u školi i 1500 sati godišnje gledajući TV.

18-godišnji srednjoškolac je bio svjedok 200.000 slučajeva nasilja na TV-u, a osnovnoškolci će vidjeli 8.000 ubojstava. Prosječno dijete će pogledati 20.000 reklama na godinu, dok je broj jedan reklama za mlade – brza hrana.

Pedeset i četiri posto emisija na TV-u su posvećene kriminalu.

Pedeset devet posto Amerikanaca može imenovati “Tri Lude”, dok samo 17 posto može navesti barem 3 Vrhovna suca.

Prema AC Nielsen Co., prosječni Amerikanac gleda više od 4 sata TV svaki dan (ili 28 sati tjedno ili 2 mjeseca godišnje). U životu 65-godišnje, osoba je provela devet godina zalijepljena za TV, a za djecu su ti brojevi često veći.

Još jedna tragedija je u tome što se cijeli život većine ljudi vrti oko TV-a. Zamislite da je 65-godišnji čovjek gledao devet godina TV. On će vjerojatno imati više uspomena sa televizijskih programa nego iz stvarnog života.

Učinci isključivanja televizije su duboki, samo pitajte bilo koga tko je to učinio. Kada osoba prestane gledati televiziju i reklame, ista ta televizija kada ju ta osoba slučajno pogleda, izgleda kao uvreda za inteligenciju.

Zašto mislite da oni to zovu “televizijsko programiranje”?

Nakon dovoljno dugog razdoblja negledanje televizije i objektivno anliziranje TV-a, može se vidjeti na vojna, potrošačka i policijska država zaista promovira taj aparat.

Ako sumnjate u ovu tvrdnju, zaustaviti gledanje televizije šest mjeseci i pokušajte na sebi.

Imamo mogućnost da slobodno komuniciramo s cijelim svijetom putem interneta; ipak se većina i dalje oslanja na televiziji radi pribavljanja informacija. Oni se oslanjaju na televiziji da hrani njihove poglede na svijet i nemaju pojma da je to sustav propagande za njihove vlastite interese.

Vrijeme je da se zaustavi pranje vašeg mozga od strane onih koji profitiraju od vašeg mentalnog i fizičkog gubitka. Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima i obitelji i pitajte ih da pokušaju izazov na 6 mjeseci – oni će vam kasnije biti zahvalni za to.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close