Glasanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH na izborima susjedne države prvorazredni skandal

Kljuić o glasanju Čovića na izborima u Hrvatskoj: Ne želim to ni komentirati, gadi mi se!

Glasanje predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića na izborima za Sabor susjedne Hrvatske analitičari su ocijenili kao prvorazredni skandal, koji se nikada ranije nije vidio u praksi, piše bh. novinska agencija Patria
Analitičari su pozvali da stručnjaci za međunarodno pravo, na prvom mjestu Bosne i Hercegovine ali i Hrvatske, čim prije moraju pronaći način kako da zaustave praksu da najviši politički dužnosnici Bosne i Hercegovine istovremeno mogu biti i državljni druge zemlje.

 

Bivši član Predsjedništva BiH Stjepan Kljuić rekao je za agenciju Patria da je sam način na koji se vodila predizborna kampanja u Hrvatskoj za njega na najnižoj razini.

 

– Kao Hrvatu iz Bosne i Hercegovine i jednom od onih koji su učinili sve da Hrvati Bosne i Hercegovine dobiju ravnopravan tretman u zemlji, sve to oko predizborne kampanje u Hrvatskoj mi se gadi – rekao je Kljuić.

 

I politički analitičar Neven Kazazović rekao je za Patriju da mu nije poznato da igdje u svijetu postoji praksa da predsjednik jedne zemlje glasa za sabor neke druge države.

 

Izbori za Sabor Hrvatske provode se u nedjelju u Hrvatskoj, te u još 48 država širom svijeta. Oko 3,8 miliona birača u Hrvatskoj i inostranstvu izlazi na birališta da bi izabrali novi saziv Hrvatskog sabora, a bira se 151 zastupnik.

 

Više od 20.000 hrvatskih državljana koji žive u Bosni i Hercegovini ili privremeno borave u BiH od jutros također mogu glasati za osmi saziv Hrvatskog sabora.

 

Biračka mjesta u BiH otvorena su u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banja Luci, a na izborima u Hrvatskoj u subotu je glasao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, piše NAP.

 

(NAP)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close