PolitikaZDK

Galijašević: ZDK neće više da bude talac Sarajeva i Tuzle

Zakon o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, koji uređuje raspodjelu javnih prihoda između FBiH, kantona, jedinica lokalne samouprave, tj. općina i gradova te kantonalnih direkcija za ceste je nepravedan, neekonomski i diskriminirajući i treba ga mijenjati, izjavio je u septembru 2011. za Oslobođenje Senaid Begić, zastupnik SDP-a u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona.

Njegovo mišljenje nije se promijenilo ni pet godina poslije. Jedina razlika u odnosu na vrijeme kada je upravo u najstarijem bh. dnevniku prvi put skrenuo pažnju javnosti na taj problem je taj što je sada stav svih parlamentarnih stranaka i svih zastupnika u kantonalnoj Skupštini jedinstven da će se boriti da se zakon, koji je 2006. donesen kao privremeni, nakon decenije konačno promijeni.

Prema iznesenim stavovima sa posljednje sjednice Skupštine ZDK-a, može se vidjeti jedinstvo u borbi zajednice u kojoj se živi u odnosu na politiku centrala moći.

“Od ovog trenutka krećemo u postupak izmjene Zakona o raspodjeli javnih prihoda FBiH. Neću više biti talac ni Tuzle ni Sarajeva. Mi smo privredno najrazvijeniji kanton. Ne zanima me politika, samo imam želju da ZDK dobije novac koji mu pripada. Nažalost, imamo zastoj na realizaciji Reformske agende, jer se Vlada FBiH bavi samo kolektivnim ugovorima”, poručio je Miralem Galijašević, kantonalni premijer.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close