Fuele: Neće biti sankcija za BiH

Politički lideri Bosne i Hercegovine u prisustvu evropskog komesara za proširenje Stefana Fuelea potpisali su danas u Bruxellesu zajedničku izjavu koja se sastoji od sedam tačaka u kojoj su navedeni principi daljeg rada na provedbi presude u predmetu ”Sejdić-Finci” i uspostave koordinacijskog mehanizma vezano za pitanja EU integracija, izvještava novinar Anadolu Agency (AA).

„Odlučili smo da današnji sastanak u okvoru dijaloga na visokom nivou prekinemo i da nastavimo 10. oktobra“, kazao je Fuele nakon potpisivanja zajedničke izjave od strane sedam lidera i predstavnika političkih stranaka, državnog i entitetskih premijera u BiH.

Lideri u BiH su, kako se navodi u izjavi koju je pročitao Fuele, spremni da nastave rad na punoj implementaciji presude u slučaju ”Sjedić-Finci” koja će omogućiti svim građanima BiH da se kandiduju na izborima za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Usaglašeno je da će se Predsjedništvo BiH sastojati od tri člana koji će biti direktno birani. Dva člana bit će birana sa teritorije FBiH, i to prema modelu koji će se naknadno usaglasiti, a treći iz RS-a. Prema dogovoru, FBiH i RS su odvojene izborne jedinice.

Građani koji glasaju u Brčko Distriktu, prema usaglašenim principima, imat će pravo da biraju člana Predsjedništva iz RS-a ili iz FBiH.

Složili su se da će se do 10. oktobra usaglasiti o izbornim modelima koji će biti u skladu s pravima konstitutivnih naroda i ostalih, a u skladu sa međunarodnim standardima.

”Metoda izbora dva člana Predsjedništva BiH iz FBiH, u skladu sa ustavnim amandmanima i Izbornim zakonom BiH, bi trebala spriječiti nametanje ishoda izbornih rezultata za svaki konstitutivni narod i ostale”, dodaje se.

Učesnici sastanka su se složili da finaliziraju modele za uspostavljanje efektivnog i efikasnog koordinacijskog mehanizma za pitanje evropskih integracija, poštujući principe inkluzije na osnovu kompetencije.

Treća sesija dijaloga na visokom nivou će se nastaviti u Bruxellesu 10. oktobra pod predsjedavanjem visokog komesara za proširenje Fuelea.

„Problem nije riješen, ali je napravljeno mnogo posla tokom ovog inicijalnog sastanka. Imali smo dobru diskusiju o principima i modelima koja nam je dopustila da se složimo o stvarima koje sam naveo“, kazao je Fuele, dodavši da će navedeni principi predstavjati vodilju za intenzivan rad u BiH.

Fuele je na konferenciji za novinare u Bruxellesu kazao kako su se učesnici sastanka obavezali da će do 10. oktobra u Bruxelles doći sa konkretnim modelima za rješenje implementacije presude u slučaju ”Sejdić-Finci” i konkretnim aranžmanima za uspostavu koordinacijskog mehanizma za pitanja EU integracija.

„Sretan sam što neću morati početi procedure koje će od BiH oduzeti bilo kakve finasijske resurse u okviru pretpristupne pomoći. Kasnije ću razgovarati sa predsjedavajućim Vijeća Evrope, generalni sekretar je već informisan, a informisat ćemo i zemlje članice“, kazao je Fuele, dodavši da dok god stranke u BiH budu radile na osnovu dogovorenog neće biti potrebe za sankcijama.

Visoki komesar je istakao da je 10. oktobar dogovren kao datum kada će biti iznesena jasna rješenja za obje važne stvari, ali nije želio spekulirati šta će se desiti nakon tog datuma.

„Jasno sam rekao političarima da je 16. oktobar datum kada EU komisija treba da usvoji ovogodišnji izvještaj o napretku. Nadam se da će rad na osnovu današnjih principa omogućiti da izvještaj o BiH bude pozitivan izvještaj koji će konačno otvoriti put za kredibilnu aplikaciju BiH da konačno postane članica EU“, poručio je Fuele dodavši da je to nešto što će građani BiH definitivno cijeniti.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close