Šta su bh. lideri dogovorili na sastanku u Briselu

BRISEL – U Briselu je održan sastanak predstavnika Evropske komisije i lidera bh. političkih stranaka, na kojem je ostvaren napredak kada je riječ o provođenju presude “Sejdić-Finci”.

Politički lideri u BiH potpisali su danas u Briselu set zaključaka, među kojima je  i onaj koji se odnosi na puno prihvatanje neophodnosti implementacije presude “Sejdić-Finci”, a što će omogućiti pravo svih da se kandidiraju za Predsjedništvo BiH i Dom naroda PSBiH, saznaje Fena od izvora u Briselu.

Potpisan je i zaključak koji kaže da će tri člana Predsjedništva BiH biti birana direktnim izborom, gdje će dva člana biti birana iz FBiH, a jedan iz RS-a.

Građani Brčko Distrikta imat će pravo da glasaju za kandidate za članove Predsjedništva u FBiH, ali i u RS-u.

Lideri su potpisali i da će do 10. oktobra poraditi na izbornim modalitetima koji će zadovoljiti legitimne interese konstitutivnih naroda i ‘ostalih’, kao i na  izboru dva člana Predsjedništva iz FBiH, a kroz izmjene Ustava i Izbornog zakona, a koji  trebaju  spriječiti nametanje ishoda izbornih rezultata bilo kojem od konstitutivnih naroda ili ‘ostalih’.

Lideri su suglasni i da će do 10. oktobra finalizirati modalitete za uspostavljanje efektivnog i efikasnog mehanizma koordinacije.

Ponovni sastanak bit će održan 10. oktobra u Briselu pod predsjedavanjem evropskog komesara za proširenje Štefana Fülea.

Füle je nakon sastanka kazao da je diskusija bila odlična te da je urađeno mnogo posla.

– Sastanak je bio produktivan, a svi učesnici su u potpunosti sarađivali i bili konstruktivni – rekao je.

15:47

U Briselu potpisani principi implementacije presude “Sejdić-Finci”

Kako saznajemo, učesnici su potpisali principe implementacije presude, a finalni dogovor se očekuje na narednom sastanku u Briselu za deset dana.

U ovom trenutku se pišu zaključci današnjeg sastanka, koje će javnosti predočiti Komesar za proširenje i evropsku politiku Štefan Füle. Osim njega i bh. predstavnika, na sastanku su učestvovali i predstavnici Vijeća Evrope i Venecijanske komisije.

Tokom sastanka učesnici su se u nekoliok navrata razilazili o tome kako provesti presudu Međunarodnog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”. Međutim, na kraju je došlo do dogovora oko pet principa plus još jedan.

Na sastanku se razgovaralo i o mehanizmu koordinacije u procesu evropskih integracija, koji je predložila Evropska komisija. Da li je u ovom pogledu došlo do napretka još uvijek se ne zna, piše Klix.

Bh. delegacija u Briselu je podijeljena je na dva dijela. Premijer Bevanda i entitetski premijeri Željka Cvijanović i Nermin Nikšić dogovaraju mehanizme koordinacije dok su predstavnici sedam stranaka bili fokusirani na dogovor o provođenju presude “Sejdić-Finci”.

Učesnici sastanka u BiH će se vratiti danas i sutra.

 

RANIJE VIJESTI…

15:08:00

Lideri očekivali da će EU predložiti “spasonosnu formulu”

Današnji sastanak zvaničnika Evropske unije i političkih lidera BiH traje preko roka koji je planirala Evropska unija.
Kako za Fenu izvještava dopisnik BHT-a s lica mjesta Elvir Bucalo, izvori Evropske unije bliski sastanku su rekli da je razlog tome “razmimoilaženje stavova između bh. zvaničnika” o tome kako riješiti pitanje provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”.

Isti izvori navode da su bh. lideri stigli u Brisel bez ideje kako riješiti problem provedbe presude i da su očekivali da će Evropska unija predložoti “spasonosnu formulu”.

14:12:00 

Delegacija iz BiH do 14:30 napušta zgradu Evropske komisije

Još nema konkretnog dogovora na sastanku političkih lidera iz Bosne i Hercegovine sa predstavnicima Evropske unije, koji od jutros u Bruxellesu razgovaraju o prekidu blokade evropskog puta BiH i provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić-Finci“.
Kako javlja reporter Anadolu Agency (AA) iz Bruxellesa, otkazana je i prethodno najavljena press konferencija komesara za proširenje EU Stefana Fulea, koji je domaćin treće runde Dijaloga na visokom nivou između predstavnika Evropske komisije i političkih lidera BiH.
Sudeći prema letovima koji su iz Bruxellesa rezervisani za učesnike sastanka koji su stigli iz BiH, svi oni moraju napustiti zgradu najkasnije do 14:30 sati, što sugerira da će razgovori do tada biti završeni. Novinar Anadolu Agency saznaje da će se delegacije iz Sarajeva, Mostara i Banjaluke odvojenim letovima vratiti u Bosnu i Hercegovinu.

Cilj sastanka na najvišem nivou između BiH i EU, koji je počeo jutros u 09:40, je rješavanje tri najurgentnija pitanja u vezi sa nastavkom puta BiH ka EU: provođenje presude u slučaju “Sejdić-Finci”, uspostava mehanizma koordinacije o pitanjima Evropske unije i usklađivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju činjenici da je susjedna Hrvatska 1. jula ove godine postala članica EU.

Sastanku u Bruxellesu, kao predstavnici EU, osim Fulea prisustvuje šefica Odjela za BiH unutar Direkcije Evropske komisije za proširenje Paola Pampaloni, kao i šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen, dok sa bosanskohercegovačke strane prisustvuju: lider HDZBiH-a Dragan Čović, SNSD-a Milorad Dodik, SDP-a Zlatko Lagumdžija, HDZ1990-a Martin Raguž i SDS-a Mladen Bosić, dok SDA predstavlja zamjenik predsjednika Bakir Izetbegović, a umjesto lidera SBB-a potpredsjednik Mirsad Đonlagić. Sastanku prisustvuju i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, kao i entitetski premijeri Željka Cvijanović i Nermin Nikšić.

14:10:00

Sastanak u Briselu još traje

Sastanak lidera političkih stranaka u BiH koji se pod predsjedavanjem komesara za proširenje i evropsku politiku Štefana Fülea održava u Briselu još uvijek traje, a očekivani završetak je oko 15 sati, saznaje Fena.
Na sastanku su prisutni i predstavnici o Vijeća Evrope i Venecijanske komisije.

Dnevni red sastanka je implementacija presude “Sejdić-Finci” i mehanizam koordinacije u procesu evropskih integracija, a koji je predložila Evropska komisija.

Sastanku prisustvuju predstavnici SDA, SDP-a, SBB-a, SNSD-a, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990 te SDS-a Bakir Izetbegović, Zlatko Lagumdžija, Mirsad Đonlagić, Milorad Dodik, Dragan Čović, Martin Raguž, Mladen Bosić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i entitetski premijeri Nermin Nikšić i Željka Cvijanović.

Prema pisanju “Avazovog” portala, uvodni govor održao je evropski komesar za proširenje Štefan Fuele.

On je zaprijetio oštrom deklaracijom koju bi u vezi sa situacijom u BiH moglo donijeti Vijeće Evrope na sutrašnjem zasjedanju. Također, Fuele je najavio i ukidanje IPA fondova, čak i onih odobrenih za ovu godinu u visini od 17 miliona eura, te niz drugih sankcija ukoliko bh. zvaničnici i lideri političkih stranaka ne ponude rješenje za provedbu presude „Sejdić- Finci“, mehanizam za koordinaciju s EU te protokol za IPA fondove za period od 2014. do 2020. godine.

13:24:00

File zaprijetio sankcijama, oštre polemike između bh. zvaničnika

Nakon pauze nastavljen je sastanak EU zvaničnika i delegacije bh. političara u Briselu. Kako saznaje portal Avaz.ba, atmosfera na sastanku je zategnuta.
Uvodni govor održao je evropski komesar za proširenje Štefan File. On je zaprijetio oštrom deklaracijom koju bi u vezi sa situacijom u BiH moglo donijeti Vijeće Evrope na sutrašnjem zasjedanju. Također, File je najavio i ukidanje IPA fondova, čak i onih odobrenih za ovu godinu u visini od 17 miliona eura, te niz drugih sankcija ukoliko bh. zvaničnici i lideri političkih stranaka ne ponude rješenje za provedbu presude „Sejdić- Finci“, mehanizam za koordinaciju s EU te protokol za IPA fondove za period od 2014. do 2020. godine.

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, na sastanku je iznio prijedlog da Federacija BiH bude jedna izborna jedinica s dva izborna područja. On je precizirao da bi, po uzoru na Distrikt Brčko, gdje građani biraju hoće li glasati za izbornu listu iz FBiH ili RS, i građani u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu imali pravo da biraju za koju će listu glasati.

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, u svom je govoru iznio prijedlog koji je sličan Čovićevom, ali nije isti kada su u pitanju HNK i SBK.

Nakon pauze u zasjedanju, Izetbegović će dati objašnjenje svog prijedloga, koji su prihvatljivim ocijenili Milorad Dodik i Mladen Bosić.

Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija je izrazio nezadovoljstvo rješenjima koja su ponudili Čović i Izetbegović, posebno što delegacije nisu dobile zvaničan i usaglašen prijedlog SDA i HDZ-a. Predložio je da se u Parlamentu BiH glasa o prijedlozima za rješenje presude „Sejdić-Finci“ koji se već nalaze u parlamentarnoj proceduri i da se jednostavno promijeni član 5. stav 1. Ustava BiH.

On se oštro usprotivio crtanju novih mapa kojima se dijeli BiH.

Mirsad Đonlagić, potpredsjednik SBB-a, također se usprotivio crtanju novih mapa.

Čović i Izetbegović su tražili repliku na Lagumdžijino izlaganje, ali je komesar File prekinuo raspravu i zatražio od svih da se uozbilje i da shvate težinu i važnost trenutka za budućnost BiH.

Čović je uspio odgovoriti Lagumdžiji s tvrdnjom da nije riječ o podjeli BiH i da je njegov prijedlog koji je dogovarao sa SDA sukus svih ranijih prijedloga s kojima je u ranijim razgovorima upoznao i Lagumdžiju.

12:36:00

Još nema dogovora u Briselu

U Briselu se održava sastanak predstavnika Evropske komisije i lidera bh. političkih stranaka, na kojem se očekuje konačan dogovor o presudi Međunarodnog suda pravde u slučaju “Sejdić-Finci”.

Sastankom koji je počeo u 9:30 predsjedava Komesar za proširenje i evropsku politiku Štefan Füle, a učestvuju i predstavnici Vijeća Evrope i Venecijanske komisije.

Pauza planirana za 11:00 nije napravljena, a kako Klix.ba  saznaje, pokušava se pronaći dogovor o mehanizmu koordinacije u procesu evropskih integracija, koji je predložila Evropska komisija. Osim navedene dvije tačke, učesnici sastanka će raspravljati i o usklađivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju/Privremeni sporazum u kontekstu pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji.

Sastanku prisustvuju predstavnici SDA, SDP-a, SBB-a, SNSD-a, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990 te SDS-a Bakir Izetbegović, Zlatko Lagumdžija, Mirsad Đonlagić, Milorad Dodik, Dragan Čović, Martin Raguž, Mladen Bosić i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ), piše Klix.

10:42:00

Počeo sastanak u Briselu

Sastanak političkih predstavnika Bosne i Hercegovine i Evropske komisije u okviru treće runde dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja počeo je u Bruxellesu.

Sastanku, koji je počeo oko 9,40 sati jutros, prisustvuju evropski komesar za proširenje Štefan Fule, šefica Odjela za BiH unutar Direkcije Evropske komisije za proširenje Paola Pampaloni, šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen, dok sa bosanske strane prisustvuju lideri HDZBiH Dragan Čović, SNSD Milorad Dodik, SDP Zlatko Lagumdžija, HDZ1990 Martin Raguž, SDS Mladen Bosić, dok SDA predstavlja zamjenik predsjednika Bakir Izetbegović, a umjesto lidera SBB-a predsjednik GO SBB Fehim Škaljić. Sastanku prisustvuju i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, kao i entitetski premijeri Željka Cvijanović i Nermin Nikšić.

Kako javlja reporter Anadolu Agency, ukoliko stastanak bude završen do podneva, komesa Fule će se obratiti medijima i saopštiti rezultate, a ukoliko do tog roka ne bude postignut rezultat, sastanak će biti nastavljen s neodređenim terminom završetka.

Cilj ovog sastanka je pronalaženje rješenja za tri prioritetna pitanja u vezi s procesom pristupanja BiH Evropskoj uniji – implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sjedić-Finici, uspostavljanje koordinacijskog mehanizma za pitanja EU i prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u kontekstu ulaska Hrvatske u EU.

09:49

Moguć povratak bonskih ovlasti ili kažnjavanje političara

Ukoliko političari iz Bosne i Hercegovine ne ponude rješenja koja bi bila u skladu sa onim što od njih traži Europska unija, ali i građani, Brisel bi mogao nametnuti dodatne sankcije. Jedna od njih, kazao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Jelko Kacin, mogla bi biti i vraćanje „bonskih ovlasti“, koje daju skoro pa neograničenu moć Uredu visokog predstavnika.

“Lideri BiH su do sada propustili toliko prilika da postignu dogovor oko najosnovnijih pitanja, kao što je sprovedba presude Evropskog suda za ljudska prava u vezi presude u predmetu Sejdić-Finci, da nikoga ne bi iznenadilo da do dogovora ne dođe ni ovaj put. To nam govori o tome da je zbog građana  – koji su najveći gubitnici u ovom procesu – potrebno promeniti pristup koji trenutno imamo ovde u Briselu prema problemu BiH“, kaže Kacin, koji je izvjetilac Evropskog parlamenta za BiH, Albaniju, Crnu Goru, Srbiju i Kosovo.

08:10

Danas dijalog na visokom nivou u Briselu

Predstavnici Evropske komisije i politički lideri Bosne i Hercegovine danas će u Briselu održati treći ciklus dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja.
Sastankom će predsjedavati Komesar za proširenje i evropsku politiku susjedstva Štefan Füle, a pozvani su svi politički lideri, kao i predstavnici Vijeća Evrope i Venecijanske komisije.

Cilj sastanka je rješenje tri hitna pitanja vezana za proces pristupanja Bosne i Hercegovine: provođenje presude u slučaju Sejdić-Finci, uspostava mehanizma koordinacije o pitanjima Evropske unije i usklađivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju/Privremeni sporazum u kontekstu pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji.

Sastanak će početi u 9.30, kada će mediji imati priliku za snimanje.

– Dijalog je pokrenut u junu 2012. kako bi se naglasila snažna i kontinuirana predanost Evropske komisije Bosni i Hercegovini i njenim građanima. Cilj ovog dijaloga je pomoći BiH da napreduje u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Prvi ciklus je održan u junu 2012. u Briselu, a drugi u novembru 2012 u Sarajevu – saopćeno je iz Ureda komesara za proširenje i evropsku politiku susjedstva Štefan Fülea.

Kako je u svojoj poruci pred ovaj sastanak istakao šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, Bosna i Hercegovina je izgubila previše vremena, dok je ostatak regiona napredovao ka Evropskoj uniji.

Govoreći o predstojećem sastanku, Sorensen je kazao da su lideri ti koji moraju reći kako namjeravaju ukinuti diskriminaciju u izboru za Dom naroda i Predsjedništvo BiH.

– Oni moraju reći kako će osigurati da odluke o bitnim pitanjima u vezi s EU-om budu donošene u BiH na efikasan način. Njima su građani povjerili mandat da to urade. Budući da će korist od evropskih integracija imati prvenstveno građani, lideri imaju sve razloge da preuzmu odgovornost i urade ono što je potrebno – istakao je Sorensen.

U svojim izjavama proteklih dana, lideri bh. stranaka izrazili su različita očekivanja od ovog susreta.

Čelnici dvije najjače političke stranke s hrvatskim predznakom – HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990 Martin Raguž, otišli su na sastanak u Brisel s optimizmom, ali su  upozorili kako bi evropski put BiH mogao biti zamrznut na duže vrijeme ako se ne napravi pomak u pregovorima o provedbi presude Suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci.

U izjavi za Večernji list, Čović je kazao kako na sastanak čelnika sedam bh. političkih stranaka s predstavnicima Evropske unije odlazi s optimizmom.

– Po pitanju presude Suda u Strasbourgu, mislim da smo napravili veliki iskorak, ali nije dovoljno reći da smo se oko nečega usuglasili. Za to treba vidno djelovanje među svim parlamentarnim strankama u FBiH, jer iz RS-a imam bjanko potporu ako se dogovorimo oko izravnog izbora – kazao je Čović.

– Svi mi koji ćemo putovati u Brisel moramo se dogovoriti, napraviti nužne iskorake kako bi ova zemlja konačno krenula naprijed. Sve ćemo učiniti, to je naš temeljni zaključak, da u Brisel ne idemo “praznih ruku” jer bi to bilo porazno za BiH. Stoga, pozivamo i druge stranke i njihova čelništva da razumnim postupcima i iskoracima iskoristimo priliku koja nam se nudi – izjavio je Raguž nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a 1990.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija izjavio je u subotu u Mostaru, nakon sjednice Glavnog odbora SDPBiH, kako je potrebna veća uključenost Evropske unije u cijeli proces provedbe presude Sejdić – Finci.

– Evropska unija treba imati aktivniju ulogu u ovom procesu, jer međunarodna zajednica ima obveze prema BiH proizašle iz Daytona, a imaju i svog specijalnog predstavnike koji se treba specijalnije uključiti u rješavanje ovog problema –  kazao je tada Lagumdžija.

On je izrazio sumnju da će se u utorak u Briselu postići bilo kakav dogovor oko provođenja presude.

Nešto prije toga, po povratku iz New Yorka gdje je učestvovao u radu Generalne skupštine UN-a, Lagumdžija je kazao da je u razgovoru s dužnosnicima Evropske unije prepoznao kritičnu masu spremnosti da EU uspostavi veću količinu liderstva u BiH.

Podsjetio je da je prije mjesec dana 1. oktobar postavljen kao tačka kada će biti donesena konkretna odluka o unutarnjim refomama, prvenstveno implementacija presude “Sejdić-Finci” ili, ukoliko se to ne desi, “kupe se krpice i svako ide svojoj kući”.

– Tako se javnosti predstavljalo. Ne znam da li su htjeli, i SDA i HDZ da sve ispadne ovako, ali oni su nama ‘pojeli’ vrijeme. Vrlo je teško tvrditi da će 1. oktobra biti postignut dogovor. Smatram da EU treba imati više liderstva u BiH i ne smijemo dozvoliti da ta presude, umjesto da uspostavi kohabitaciju građanskog i nacionalnog, zacementira postojeće podjele. U tom slučaju, bolje i da je ne primijenimo – kazao je Lagumdžija.

Zbog naglog pogoršanja zdravlja člana najuže porodice, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić neće moći putovati na sastanak u Briselu. Delegaciju SBB-a predvodit će potpredsjednik stranke Mirsad Đonlagić.

Inače, Fahrudin Radončić je u ponedjeljak, umjesto predviđenog susreta u Mostaru, imao polusatni telefonski razgovor sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, koji je ponovo istakao da HDZBiH i SDA, nemaju potpuno definirani tekstualni prijedlog za provedbu presude „Sejdić i Finci“, koji bi se mogao dati na uvid SBB-u.

Delegacija SBB-a u Briselu, na čelu sa Đonlagićem, ima sve kompetencije zastupanja stavova Saveza za bolju budućnost.

– Sastanak predstavnika političkih stranaka iz BiH s evropskim komesarom Štefanom Fuleom u Briselu  jedan je u nizu pokušaja da se izađe iz ovog našeg bosanskog ćorsokaka – kazao je generalni sekretar SDA Amir Zukić.

On je naglasio da se SDA u pripremama za sastanak u Briselu  potrudila i izašla s konstruktivnim prijedlogom implementacije presude Sejdić-Finci, te u tom cilju organizirala sastanke.

– Ima kritičara koji pokušavaju već dvije-tri godine da nađu rješenje, ali nisu ga uspjeli pronaći, pa se nadam da će ponuditi neka pozitivna rješenja – istaknuo je on.

Inače, delegaciju SDA će u Briselu predvoditi zamjenik predsjednika Bakir Izetbegović, jer se predsjednik SDA Sulejman Tihić nalazi na bolničkim pretragama.

Komentirajući dogovor HDZBiH i SDA, zastupnik SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH Lazar Prodanović kazao je za Fenu da je „taj model apsolutno prihvatljiv“.

– Studija koja je objavljena u BiH 2011. godine je predviđavala takav model – da Federacija BiH bude jedno izborno područje i da ima dvije izborne jedinice. To bi bilo veoma dobro jer bi smanjilo ukupne tenzije koje su često vezane van suštine presude, ali su suštinske za povjerenje unutar BiH između konstitutivnih naroda i građana – kaže Prodanović, javlja Fena.

Uime SNSD-a, izrazio je nadu da će „doći do rješenja koje bi BiH iz ove faze potpunog nazadovanja poveo u situaciju da ispuni obaveze, uključujući mehanizam koordinacije, i aplicira za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU, što bi BiH uvelo u stanje potpune ekonomske i političke stabilizacije“.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close