RukometSport

Francuzi prvi favoriti SP-a, Šuman dugoročno može napraviti rezultat

Bivši selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i trener sarajevske Bosne Halid Demirović smatra da je selekcija Francuske prvi favorit za osvajanje zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu koje je počelo ove sedmice u toj zemlji.

Dugogodišnji rukometni radnik vjeruje da će ova generacija francuskih rukometaša dati sve od sebe da osvoji prvenstvo svijeta na domaćem terenu, te da se na taj način neki od starijih reprezentativaca oproste od nacionalnog dresa.

– Francuska je za mene favorit broj jedan iz više razloga. Igraju na domaćem terenu, a neki od igrača te zlatne generacije francuskog rukometa žele da se oproste od nacionalnog dresa na najbolji mogući način, odnosno osvajanjem titule prvaka svijeta, što bi samo potvrdilo njihovu dugogodišnju dominaciju u svjetskom rukometu – rekao je Demirović u izjavi za Fenu.

Smatra da pored Francuske, u krug prvih favorita se svrstavaju selekcije olimpijskog prvaka Danske, te evropskog prvaka Njemačke, te očekuje da “iz sjene” dobar rezultat mogu napraviti Španija, Poljska i Norveška.

– Mislim da će Francuzi najveću konkurenciju imati u Dancima i Nijemcima, koji imaju najjaču ligu svijeta i sigurno je da njihov mladi tim može postići mnogo toga. Veoma su motivisani i sigurno je da će se boriti za sami vrh. Ima tu još selekcija koje mogu napraviti dobar rezultat, ali mislim da su ove zemlje glavni favoriti – izjavio je Demirović.

Osvrnuo se i na dešavanja u taboru selekcije BiH koja je u proteklom periodu obavila ciklus priprema u okviru kojeg je odigrala pet pripremnih utakmica u Skoplju i Beogradu.

Izabranici selektora Bilala Šumana su u tri prijateljske utakmice u Skoplju poraženi od Makedonaca (31:35, 24:28, 30:32), dok su protiv Saudijske Arabije, koja danas počinje nastup na SP-u susretom protiv Hrvatske, u Beogradu zabilježili dvije pobjede (28:22 i 36:35).

– Pratim rad reprezentacije BiH, a Šumana jako cijenim kao igrača i trenera. Radio je u Danskoj gdje se igra kvalitetan i moderan rukomet i sigurno je da to znanje prenosi na naše rukometaše. Doveo je dosta novih rukometaša u reprezentaciju što je veoma dobro i sigurno je da dugoročno može napraviti dobar rezultat – podvukao je Demirović.

Bh. rukometaši će se ponovo okupiti u aprilu, prije odigravanja kvalifikacionih utakmica za EURO 2018 u Hrvatskoj. Selekciju BiH očekuje dvomeč s Finskom 3. i 6. maja, domaći susret sa Španijom 14. juna, te tri dana kasnije gostujući susret protiv Austrije.

(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close