Fra Mile Babić: Neće biti nikakvih posljedica ako popis pokaže da ima više Bosanaca

Proces formiranja bošnjačke nacije nije završen ako je istina da se sad velik broj Bošnjaka, 35 posto, osjećaju u etnonacionalnom smislu kao Bosanci. Ovo je u kraćem razgovoru za Fenu izjavio fra Mile Babić, koji će biti jedan od učesnika javne rasprave o temi “Popis stanovništva – kontroverze i posljedice”, koja će biti održana u četvrtak u Sarajevu, u organizaciji Javne ustanove “Federalna novinska agencija – FENA”, a uz podršku Gradske uprave Grada Sarajeva.

Govoreći o  mogućnosti da se, naprimjer, Bošnjaci osjećaju i kao ateisti Babić kaže da ateista može biti svaki čovjek.

– Nitko nije ateist niti teist u stopostotnom smislu. Svaki čovjek u sebi ima obje dimenzije, kaže fra Mile Babić.

Pitanje koje se nerijetko postavlja jest i identitet koji proizilazi iz državljanstva i da li je on u  koliziji s (etno)nacionalnim identitetom.

Na ovo pitanje fra Mile Babić odgovara da u normalnoj državi, u kojoj ne vladaju ideologije, tj. lažna znanja, identitet koji proizlazi iz državljanstva nije u sukobu s etnonacionalnim ili kojim drugim identitetom.

Babić smatra da neće biti nikakvih posljedica ako popis pokaže da u Bosni i Hercegovini ima više onih koji se izjašnjavaju kao Bosanci nego jednog konstitutivnog naroda ili više njih.

Jednostavno rečeno neće biti posljedica jer, kako kaže,  treba imati na umu da se radi o istim ljudima koji mijenjaju samo ime svoje etnonacionalne pripadnosti.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close