Ivo Sanader osuđen na 10 godina zatvora

Ivo Sanader, nekadašnji premijer Hrvatske i predsjednik HDZ-a, proglašen je krivim u slučaju ratnog profiterstva i primanja mita u slučaju Ina-Mol i osuđen je na jedinstvenu zatvorsku kaznu od deset godina.
Prvostepenu presudu izrekao je sudija Ivan Turudić, a odluka je donesena uz nevjerovatnu pažnju medija. Akreditovano je 60 medijskih kuća i 300 novinara.

Sudija Turudić je rekao da je Sanader za vrijeme rata u Hrvatskoj stekao protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 7 miliona šilinga i oko 3,5 miliona kuna, uzimanjem mita od Hypo banke.

Sanader je za prvu tačku optužnice dobio tri godine i šest mjeseci zatvora. Za drugu tačku određeno mu je sedam godina i šest mjeseci zatvora. Osuđen je na jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora i mora u roku od 15 dana vratiti protivpravno stečenu imovinsku korist od 3,6 miliona kuna. Dioki Holding mora uplatiti pet miliona eura.

Proces je trajao nešto više od godinu, a dvije optužnice su spojene u jednu. Tokom suđenja svjedočilo je 70 osoba.

Tužitelji su za Sanadera tražili 15 godina zatvora, dok je odbrana tvrdila kako je njihov klijent nevin te su tražili oslobađajuću presudu.

U slučaju Hypo Sanader je bio optužen za ratno profiterstvo, a u drugom da je uzeo proviziju za predaju upravljačkih prava Ine mađarskom Molu. Kako javljaju hrvatski mediji, šteta u prvom slučaju je 3,6 miliona kuna, a u drugoj 10 miliona eura. Sanader je prvi čovjek u Hrvatskoj koji je optužen za ratno profiterstvo.
(Klix.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close