BiHPolitika

Fra Mile Babić: Herceg-Bosna je greška koju više ne treba ponavljati

Nacionalne politike žive od strategije zavađanja jer nemaju šta drugo ponuditi, komentar je fra Mile Babića, profesora na Franjevačkoj tologiji u Sarajevu. Prije dva dana u Mostaru je održan 4. sabor Hrvatske zajednice Herceg-Bosne kojeg su mnogi osudili, a posebno izjave Dragana Čovića.Čović je u svojstvu predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora u svom obraćanju naglasio je kako je na prostorima gdje žive Hrvati i gdje je djelovala ova zajednica, hrvatski narod se i očuvao, suveren i jednakopravan.

“Proživjeli smo 28 godina koje su iza nas i možemo iskazati ponos za to vrijeme i mudre odluke koje smo donosili da bi smo sačuvali i zaštitili hrvatski narod. Za ona područja gdje nismo mogli organizirati ovaj sistem, imali smo progone, izgnanstva i težak povratak, i danas su ta područja prazna i oslobođena djelovanja hrvatskog nacionalnog interesa. Trebamo očuvati nešto što je prevrijedno, a to je ovo ime Herceg Bosna”, kazao je Čović. 

Naveo je i da ono što su napravili od 2003. do danas, kada je u pitanju Hrvatski narodni sabor, okupljanjem svih političkih subjekta u BiH koji “imaju bilo kakav legitimitet od općinskog, kantonalnog, entitetskog nivoa i danas činimo jednu veliku porodicu u zajedništvu HNS-a. 

“Želim da na ovom saboru izaberemo adekvatno vodstvo prije svega predsjednika sabora koji može predvoditi kako bi sve dok se ne izborimo za svoju potpunu jednakopravnost na cijelom prostoru BiH predstavljene kroz legitimne predstavnike Hrvata u svakoj razini. Do tog vremena moramo do kraja organizirati HZ HB i sve druge institucije Hrvatskog naroda i tražiti zajedništvo”, izjavio je tom prilikom Dragan Čović. 

Fra Mile Babić kaže da je svima jasno kako je Herceg-Bosna imitacija Republike Srpske i da svako njeno novo spominjanje vodi ka razbijanju Bosne i Hercegovine i zavađanju naroda te onoemogućavanju zajedničkog života. 

“Herceg-Bosna je bila greška koju više ne treba ponavljati, a danas služi političarima za politiku zavađanja jer jednostavno nemaju šta drugo ponuditi narodu. Nek kažu šta su mimo toga postigli”, kazao je Babić. 

Dodaje kako se Hrvati iseljavaju, kao i drugi narodi iz Bosne i Hercegovine, baš zbog toga što nacionalističke stranke ne mogu ponuditi ništa pozitivno, nego samo govor jednih protiv drugih. 

“Jadne ljude pune mržnjom bez ikakve potrebe, umjesto da im daju pozitivnu energiju. U dubini narod za ovakve politke nije, ali oni ostau na vlasti jer njihovi zaposlenici glasaju za njih. To najjednostavnija matematika dokazuje i zbog toga se stvari sporo mijenjaju”, zaključio je fra Mile Babić.

vijesti.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close