FK Sarajevo predstavio idejno rješenje za trening kamp u Butmiru

Fudbalski klub “Sarajevo” predstavio je idejno rješenje za trening kamp koji bi bio smješten u sarajevskom naselju Butmir, prenosi portal “Sarajevo construction”.
Rješenjem se predviđa rekonstrukcija postojećih terena, i to dva velika fudbalska s prirodnom travom i reflektorima, i jedan veliki fudbalski teren sa vještačkom travom, kao i novi sadržaji prilagođeni potrebama.
Idejno rješenje je proizašlo i iz potrebe komercijalnosti i samoodrživosti kompleksa, pri čemu su javni sadržaji okrenuti ka glavnoj saobraćajnici, a tereni i dodatni edukacijski sadržaji položajem “uvučeni” u kompleks. Tako se dio kapaciteta može koristiti tokom cijele godine bez obzira na program obuke, a predviđena je i dostupnost stanovnicima okolnih naselja i šireg gradskog područja.
Takođe je predviđena i izgradnja park šume sa vještačkim brdom za trening, ispod kojeg će biti bungalovi za smještaj djece.
U prvoj fazi predviđena je rekonstrukcija postojećih terena i prilazne ceste, te dodavanje pomoćnih trening terena. Druga faza predviđa izgradnju centralnog trga s okretnicom i nadzemnim objektima, te parkingom. Dok je u trećoj predviđena izgradnja park šume s bungalovima za smještaj djece.
U idejnom rješenju predviđeni su sljedeći sadržaji i objekti:
1. Glavni ulaz s trgom, autobuskom okretnicom i fontanom smješten u težištu lokacije, njenom centralnom dijelu kako bi se omogućila što brža pješačka komunikacija između sadržaja.
2. Glavna zgrada smještena ispod tribina velikog terena sa sljedećim sadržajima: hotel sa 15 soba, 10 studio apartmana i dva VIP apartmana, restoran sa kuhinjom, VIP restoran, caffe, velnes centar, dvije male konferencijske sale, velika konferencijska sala, administracija, tehničke prostorije, ekonomske prostorije;
3. Sportska dvorana za mali fudbal i pomoćni tereni: pomoćni trening tereni, teren za mali fudbal, “shooting area” za igrače i golmane, pješčani fudbalski teren, teniski teren;
Izgradnja jednog ovakvog kampa u Sarajevu pomogla bi afirmaciju sporta u Bosni i Hercegovini, ali i u regionu. Mladi igrači bi imali motiv da ostanu u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, a na terenima trening kampa FK “Sarajevo” imali bi priliku gledati talente iz cijelog regiona, ali i Evrope.
Butmir je odabran, jer lokacija ima dobru povezanost s Ilidžom, odnosno gradom, i već postojećom saobraćajnicom. U blizini lokacije nalazi se aerodrom, a na lokaciji već postoje tereni, što znači da se uz rekonstrukciju i dogradnju postiže smanjenje troškova. Veličina i oblik lokacije zadovoljava kapacitete koji su potrebni sportistima za kvalitetan nivo usluge u pogledu smještaja, ali i raznovrsnih sportskih i rekreativnih aktivnosti.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close