Inzko podnio izvještaj UN-u: BiH nastavila ići silaznom putanjom

U skladu sa svojim mandatom iz Daytonskog mirovnog sporazuma, visoki predstavnik Valentin Inzko podnio je redovni izvještaj generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki Moonu, u kojem je govorio o provedbi mira u Bosni i Hercegovini u periodu od 21. oktobra 2013. do 21. aprila 2014. godine.

FENA

Visoki predstavnik je informirao Ujedinjene nacije da je BiH nastavila ići silaznom putanjom, na kojoj se nalazi već osam godina, te da politički lideri još uvijek nisu postigli napredak u vezi s velikim brojem pitanja, uključujući i uvjete za napredak u procesima evroatlantskih integracija.

U dijelu koji govori o demonstracijama koje su počele u februaru, izazvane nezadovoljstvom građana socijalno-ekonomskom situacijom, visoki predstavnik proteste je okarakterizirao kao “poziv izabranim zvaničnicima i političkim strankama u BiH da promijene pristup, posebno kada je riječ o mrežama korupcije koje podrivaju javni sektor”.

Izrazio je žaljenje zbog kratkog perioda kada je, na samom početku demonstracija, izbilo nasilje, no istovremeno je jasno rekao da se pravo na mirne proteste mora podržati.

“Čvrsto vjerujem da je proaktivno i angažirano građansko društvo, koje zahtijeva odgovornost izabranih lidera, od ključne važnosti za demokratsku budućnost zemlje”, istakao je.

Visoki predstavnik također je upozorio na učestalost izjava zvaničnika iz Republike Srpske kojima se osporavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

“Suverenitet i teritorijalni integritet BiH garantirani su ustavom zemlje i međunarodnim pravom, uključujući i Mirovni sporazum. U skladu s Ustavom BiH, entiteti su sastavni dijelovi ove zemlje i nemaju mogućnost odcjepljenja. Ovo sam ponovio u više prilika tokom izvještajnog perioda”, rekao je visoki predstavnik Ujedinjenim nacijama.

Četrdeset i peti izvještaj visokog predstavnika generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija podijeljen je članovima Vijeća sigurnosti, saopšteno je iz OHR-a.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close