Firma iz Azerbejdžana u Doboju planira graditi fabriku od 30 miliona eura

Preduzeće “Benkons Bosna”, čiji je osnivač firma “Benkons” sa sjedištem u Azerbejdžanu, planira da u Doboju izgradi fabriku u koju će uložiti 30 miliona eura.

Ova firma bi se bavila preradom voća i povrća, proizvodnjom voćnih sokova i drugih vrsta proizvoda od voća i povrća, a kompanija iz Azerbejdžana ima namjeru da preuzme brend nekadašnjeg giganta “Bosanke” i dopuni ga asortimanom iz vlastite proizvodnje. Fabrika bi trebala da se nalazi u bivšoj kasarni u Doboju.

Vlada RS usvojila je  informaciju o izgradnji fabrike koja će nositi i ime “Bosanka” i zadužila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da, u saradnji sa nadležnim ministarstvima i gradom Doboj, aktivno učestvuje u izgradnji ove fabrike.

“Preduzeće “Benkons Bosna”, čiji je osnivač firma “Benkons” sa sjedištem u Azerbejdžanu izrazila je spremnost za izgradnju fabrike u Doboju. Preduzeće će biti izvozno orijentisno, prvenstveno na evropsko tržište, dok bi dio proizvodnje bio plasiran na domaće tržište. Investitor planira otvaranje oko 100 radnih mjesta i ostvarivanje saradnje sa domaćim poljoprivrednim proizvođačima”, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

Vlada RS usvojila je juče u nastavku sjednice započete u srijedu izvještaj o realizaciji Akcionog plana zapošljavanja u Srpskoj za 2013. godinu u kojem se navodi da je kao rezultat ovog plana i drugih mjera na tržištu rada RS došlo do pada nezaposlenosti. Pad nezaposlenosti evidentiran je tokom cijele godine tako da je u decembru 2013. godine registrovano 3,8 odsto manje nezaposlenih u odnosu na januar te godine.

“U 2013. godini zaposleno je ukupno 28.860 lica sa evidencije nezaposlenih, što je za 2.360 više od planiranog”, navodi se u saopštenju.

Prihvaćena je i informacija sa seminara o određivanju prioriteta u cilju proširenja Strukturalnog dijaloga o pravosuđu dodatnim aspektima u okviru vladavine prava.

“Strukturisani dijalog o sistemu pravosuđa mora se voditi isključivo u okviru zaključka Narodne skupštine RS i donesenih preporuka za vođenje strukturisanog dijaloga o sistemu pravosuđa”,  ističe se u saopštenju.

Dodaje se da će, ukoliko se prioriteti strukturisanog dijaloga o pravosuđu prošire dodatnim aspektima, Vlada preispitati svoje učešće u daljim razgovorima.

Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica data je saglasnost na plan utroška sredstava 8,5 miliona KM za ovu godinu, a taj novac će se koristiti u skladu sa programom rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica za 2014. godinu. Vlada je juče dala saglasnost i na plan minimalnih godišnjih potreba drvoprerađivača RS u šumskim drvnim sortimentima u 2014. godini.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close