Breza: Tuzliću smetaju oni koji pišu o njegovom bogatstvu

Kako za nekoliko godina zaraditi nekoliko miliona, pohađati fakultet, voditi firme i pri svemu tome još biti načelnik općine? Formulu ima načelnik Breze Halil Tuzlić. Još da nije interneta da mu kvari idilu, niko sretniji. Za recept uspjeha načelnika pitao Nedim Hasić.

Brezom posljednjih nedjelja bjesni rat. Puca se na sve strane, iz svih oružja i svakog se dana vidaju rane. Srećom, riječ je samo o sukobu u virtualnom prostoru. Blogeri iz ovog grada već nedjeljama ratuju protiv općinskog načelnika, vjerovatno najbogatijeg u BiH. Halil Tuzlić je, kao nezavisni kandidat, pobijedio na lokalnim izborima u Brezi. No, onda je shvatio da je pred njim još jedna, možda i teža bitka. Lokalni blogeri svakodnevno upozoravaju na njegove navodno kriminalne poslove. Jer Tuzlić je prije izbora bio vlasnik građevinske kompanije “TB Inžinjering”, koja je dobijala milionski vrijedne ugovore. Dobija ih i danas, tvrde blogeri. I to poslove na tenderima, uz pomoć svojih prijatelja iz visoke politike.

Kontaktirati one koji pišu najčitaniji brezanski blog moguće je isključivo elektronskom poštom. Kažu da rade u tajnosti zbog osvetničkog odnosa načelnika Tuzlića prema onima koji misle drugačije. Dodaju kako je nekoliko uposlenika Općine, koji se nisu slagali s njim Tuzlić poslao na prisilni godišnji odmor. Za blogerima traga i načelnik. Od policije Zeničko-dobojskog kantona zatražio je istragu.

“Spreman sam da zaštitim svoje dijete po svaku cijenu i interesuje me ko ga vrijeđa. Postupio sam pravilno, idući pravnim putem da mi se omogući da znam ko to piše. Neka mi dođe i kaže šta sam uradio. Stojim i moralno i materijalno iza svake marke i iza svakog uposlenog”, kaže Tuzlić.

Kada je postao načelnik Breze Tuzlić je shvatio kako bi njegovo vlasništvo nad firmom “TB Inženjering” značilo sukob interesa. Firma je dobijala poslove u Brezi, dobija ih i danas. Tuzlić se nije, poput Fahrudina Radončića, odlučio razvesti od supruge. Vlasništvo nad firmom prebacio je na Evelina Smailbegovića, momka njegove mlađe kćerke. Tuzlić navodi da je vlasnik firme građanin Breze koji nije njegov zet jer se njegova kćerka još nije udala, ali je potvrdio da je riječ o njenom momku.

Nakon što je postao načelnik, Tuzlićeva firma dobija poslove izgradnje tržnog centra u Brezi, a sada očekuju i vrijedne poslove s brezanskim rudnikom. “Išli smo na tender i još ne znam jesmo li dobili poslove. Bili smo, odnosno bili su najjeftiniji”, ispravlja se Tuzlić i dodaje da BBN pravi prigovor na sve, “bez obzira na to što su zadnji po cijeni”.

U međuvremenu, između svih silnih obaveza, Tuzlić je uspio i diplomirati. Na pitanje zašto se tako kasno odlučio da studira, te zašto baš na fakultetu u Kiseljaku, načelnik ističe kako ima pravo da sam odabere gdje će studirati, te da je, zbog poslovih obaveza, mogao samo vikendom ići na fakultet.

Nije se, tvrde blogeri, Tuzlić ograničio samo na građevinske poslove. U Općini i lokalnim institucijama zaposlio je, kako kažu, sebi odane kadrove. Prije svih Nezira Dinarevića, direktora Centra za socijalni rad. Onda je Sirotanovića, ali ne Aliju nego Arifa, postavio na mjesto predsjednika niza sportskih organizacija i raznih udruženja. U općinskoj administraciji uposleno je na desetine pripravnika, a najzanimljiviji je slučaj predsjednika lokalnog SBB-a Namika Muratovića, koji je iranolog.

Jedno od eklatantnijih imenovanja je ono Samira Burekovića na mjesto savjetnika načelnika. Bureković je rođak Tuzlićeve supruge Sene. “Samir Bureković je bio moj savjetnik, imam pravo da odaberem savjetnika. Trenutno ne radi u Općini, raspisan je tender i ukoliko on bude ispunjavao uslove nema razloga da ne bude primljen”, objašnjava Tuzlić.

Ključ Tuzlićeve moći i bogatstva, tvrdi se, leži u njegovom prijateljstvu s nekolicinom viskopozicioniranih SDA dužnosnika. Prije svih sa Sadikom Ahmetovićem i Adilom Osmanovićem. Tuzlić i Ahmetović su zemljaci i navodno je upravo Ahmetović pomogao Tuzliću da dobije unosne poslove rekonstrukcije puteva oko Srebrenice.

“Ja sam se kod načelnika općine raspitao i saznao da Halil Tuzlić uopće ne radi puteve u Srebrenici zadnje tri godine, a ja nikad nikome u BiH nisam namjestio ni jedan jedini posao. Volio bih da se neko javi i da se pohvali time da sam mu ja u tom smislu pomogao”, tvrdi Sadik Ahmetović, potpredsjednik SDA.

Načelnik Tuzlić je posljednjih godina enormno uvećao svoju imovinu. Kupio je dio građevinske firme “Miprogradnja” iz Ilijaša. Kupio je lokalnu benzinsku pumpu. Kupio je i brezansku firmu “Strojni”, koja glavninu poslova ugovara s lokalnim rudnikom. Imao je i dionice hotela u Brezu. Ima i motel u Potočarima, koji je, kako sam kaže, kupio od Šukrije Malića.

Uporedo s poslovnim carstvom, rastao je broj kvadrata njegovih stambenih prostora. Vlasnik je nekoliko kuća i stanova. Nekoliko građevinskih parcela i vikendica. Vlasnik je i dva Mercedesova terenca, nekoliko audija i golfova. Ukupna vrijednost Tuzlićeve imovine procjenjuje se na nekoliko miliona maraka. Međutim, načelnik ističe da ipak nije dovoljno bogat koliko bi trebao biti, jer je, kako tvrdi, to zaslužio svojim radom posljednjih 15 godina. Tvrdi da nikada ni od koga nije uzeo ni jednu marku, niti je koga prevario.

U maloj sredini poput Breze svi sve znaju. No, niko od sugovornika Mreže, bilo da su blogeri ili oni pogođeni nekom nepravdom, ne žele ili ne smiju pred kameru. Kažu, kako je Breza danas mjesto poput onih iz western filmova gdje šerif kontrolira sve tokove života. I kažu nam “sretno” kada krenete istraživati kako je nekadašnji rudar iz Srebrenice za 14 godina postao milioner. Treba reći i to da ima mnogo onih koji vole i podržavaju brezanskog načelnika. Ipak, puno je više onih koji u bradu gunđaju i spominju imenovanja u javnim poduzećima. Kupovinu diploma na prestižnim fakultetima u Kiseljaku, Širokom Brijegu ili Sokocu. Ili kupovinu političkih protivnika mjestima za njihove žene i djecu u općinskoj administraciji. Mali grad, a milion priča. U središtu svake od njih je Halil Tuzlić.

www.magazinplus.eu – Federalna.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close