Film ”Piramida istine” u trgovinama Interr-Pressa širom BiH

Nezavisni dugometražni dokumentarni film ”Piramida istine” koji govori o bosanskim piramidama i prahistorijskoj civilizaciji poznatoj kao Butmirska kultura, nakon uspješne svjetske turneje konačno je dostupan na DVD-u na bh. području. Film autora Saida Sefe već je uspješno predstavljen u kinima širom svijeta i nagrađen na festivalima u Californiji, Meksiku i Las Vegasu, a od danas ga je mogće kupiti u trgovinama Interr-Pressa širom BiH.

Četiri godine film slijedi protagoniste ove priče na tri kontinenta: od Bosne, Njemačke do Egipta i Amerike, otkrivajući istinu o dalekoj prošlosti, kao i ljudske faktore: strast, ljubomoru i licemjereje. Kontradikt o piramidama, njihova povezanost s postojećom civilizacijom,  politika i mediji, te brojni domaći i inostrani stručnjaci prožimaju ovaj film konstantnom napetošću.

Nevjerovatna dostignuća Butmirske kulture predstavljaju baštinu od svjetskog značaja i daju svojevrstan pečat cijeloj problematici. Ono u čemu su i žestoko polarizovane strane saglasne jeste da je Bosna i Hercegovina kolijevka evropske civilizacije, kulture i umjetnosti.

Na premijerama u Washingtonu, Berlinu, Kelnu i Sarajevu publika je ovacijama pozdravila film. Ovo su neke od reakcija gledatelja:

Sarajevo: “Film je odličan, dokumentarac koji se gleda lakše i sa više uživanja nego mnogi trileri i tzv. filmovi A produkcije. Normalnom, nezatrovanom svijetu topla preporuka za pogledati i donijeti svoj sud, a usput se malo i obrazovati i naučiti mnogo toga o svojoj državi, Butmirskoj civilizaciji, Neolitskoj historiji Bosne.” (Izvor: klix.ba)

Keln: “Film sam gledao s velikm interesovanjem i uz rastuću napetost. Bosanski Deniken vjerovatno nije najbolji predstavnik, slijedećeg mogućeg čuda arheologije, ali je svakako zanimljiva lićnost, koja gledatelja na dvosmislen način zaintrigira. Hrabro od Said Sefe što ga je prikazao tako prominentno i u svim aspektima, filmski i pripovjedno uspješan experiment. Jednako hrabro bilo je tako opsežno dati riječ negativnim kritičarima iz sjeverne Njemačke i USA. I pored sukoba mišljenja na kraju stoji jasna i vjerodostojna poruka. 93 minute koje su me zapanjile.”(Izvor: amazon.de)

Washington: “Sefo je nakon filma skoro sat vremena odgovarao na pitanja gledatelja, a izdvajamo riječi Chucka Wrighta, književnika i negdašnjeg kapelana američkog Kongresa: ‘Hvala gospodinu Sefi što nas je uvjerio da u Bosni još postoji nada, što nam je otkrio da su se na tim prostorima nalazile stare civilizacije, što je saznanje koje može tamošnjim ljudima dati snagu da izgrade budućnost bolju od sadašnjosti, jer to svaki čovjek zaslužuje.” (Izvor: Al Jazeera Balkans)

“Do sada najbolji i najobjektivniji dokumentarni film o misteriji Bosanskih piramida koji pokriva sve aspekte i prepušta donošenje zaključaka gledateljima.” (Izvor: amazon.com)

Izvor: EXIT Produkcija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close