MMF: Zakon ugrožava sistem; Žiranti: Pljačka mora prestati

Međunarodni monetarni fond (MMF) izrazio je zabrinutost zbog eventualnog usvajanja zakona o zaštiti žiranata, koji se nalazi u proceduri Doma naroda Parlamenta FBiH.

Nejasan djelokrug

Šef Misije MMF-a za Bosnu i Hercegovinu Ron van Ruden (Rooden) u pismu premijeru Federacije Nerminu Nikšiću navodi da eksperti MMF-a smatraju da je predloženi zakon problematičan iz više razloga, uključujući i nejasan djelokrug i karakter njegove primjene, kao i činjenice da bi isti bio kontraproduktivan u rješavanju visokog nivoa nekvalitetnih kredita u bankarskom sistemu.

Zakon bi, navodi dalje MMF, također ugrozio predvidivost bankarskog i pravnog sistema te tako, najvjerovatnije, povezao troškove kredita i nepovoljno utjecao na ekonomske aktivnosti.

– Ovaj prijedlog zakona, koji je već usvojen u Predstavničkom domu FBiH, zbog ukidanja institucija žiranta u znatnoj mjeri limitirao bi kreditore u naplati svojih potraživanja – kaže se u pismu šefa Misije MMF-a za BiH.

Na kraju pisma MMF savjetuje da se ne ide u daljnju proceduru usvajanja ovog zakona u sadašnjoj formi i izražava spremnost za razgovore o mogućim izmjenama zakona da bi osigurali funkcionalan i efikasan bankarski i pravni sistem u FBiH.

S druge strane, u Udruženju za zaštitu žiranata u BiH ne slažu se s ocjenama MMF-a.

Konačno usvajanje

– Nemoguće je da se ovako dalje pljačka narod. Zakon je prošao sve procedure, komisije i smatram da sada ne treba ugrožavati njegovo konačno usvajanje – kazala nam je Dženana Hadžimahmutović, predsjednica sarajevskog ogranka ovog udruženja.

Podsjetimo, zakon predviđa da banke jače obavežu glavnog dužnika na vraćanje kredita.

Nikšić proslijedio pismo

Kopija pisma MMF-a dostavljena je guverneru Centralne banke BiH Kemalu Kozariću i direktoru Agencije za bankarstvo FBiH Zlatku Baršu. Premijer Nikšić pismo je proslijedio predsjedavajućem Doma naroda Parlamenta FBiH Radoju Vidoviću navodeći da se kod razmatranja Prijedloga zakona o zaštiti žiranata u FBiH, koji bi trebao biti na dnevnom redu jedne od narednih sjednica, uzmu u obzir stavovi MMF-a.

Kopiju pisma i svoju preporuku Nikšić je dostavio i predsjedavajućem Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Fehimu Škaljiću.

Lani vratili 25 miliona KM kredita

– Prevareni žiranti su u prošloj godini vratili oko 25 miliona KM tuđih kredita – kazao je jučer predsjednik Udruženja za zaštitu žiranata u BiH Joco Cvjetković, prenosi Fena.

U prosjeku, svaki prevareni žirant vratio je lani po 3.150 maraka.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close