Federalni štab CZ: Donirati vodu i hranu kojoj ne treba priprema

Federalni štab Civilne zaštite (FŠCZ) danas je na sjednici u Sarajevu donio odluku o zadržavanju cijena za određene proizvode na zatečenom nivou do daljnjeg, te formirao tim za organizaciju pomoći volontera kojim će Civilna zaštita osigurati svu potrebnu logistiku – alat, prijevoz i hranu – za odlazak na područja kojima je pomoć najpotrebnija.

Komandant FŠCZ Jerko Ivanković Lijanović izjavio je na konferenciji za medije nakon sjednice da se situacija u Federaciji BiH značajno popravlja, osim na području Posavine, te da još nemaju podatke o ljudskim žrtvama.

“Ovih dana smo se bavili evakuacijom stanovništva, a akcijama na terenu je rukovodio načelnik FŠCZ Fahrudin Solak kojem čestitam što je spašeno sve što se spasiti moglo. Predstoji nam zbrinjavanje stanovništva, sanacija terena i otklanjanje posljedica, organizacija prihvata i distribucije pomoći, te uspostavljanje funkcionalne vlasti u datim uvjetima”, rekao je Ivanković Lijanović.

On je dodao da je inspekcijskim upravama naloženo da pojačaju nadzor na terenu kako ne bi dolazilo do zloupotreba cijena i trgovine.

Govoreći o štetama, Ivanković Lijanović je kazao da će se one mjeriti milijardama maraka, te da vjeruje da će Vlada FBiH raditi na osiguranju donatora, a dio će, u skladu s mogućnostima, biti nadoknađen iz budžeta.

Načelnik FŠCZ Fahrudin Solak istakao je da trenutno na terenu nema životno ugroženog stanovništva kojem je potrebna evakuacija i dodao da je u Posavskom kantonu, na nasipu rijeke Save, postavljeno oko dva miliona vreća s pjeskom za odbranu od poplava.

“Sve strukture Civilne zaštite su na terenu i rade na odbrani od poplava i raščišćavanju područja s kojih se voda povukla. Također, u toku je zbrinjavanje evakuiranih i distribucija hrane, vode i lijekova – pojasnio je Solak i dodao da je najbolje da građani doniraju vodu, te hranu kojoj nije potrebna priprema.

Marina Bera iz Ministrastva zdravstva FBiH kazala je da je sada ključno raditi na sprječavanju pojave epidemija na ugroženim područjima, za šta se preporučuje mehanički očistiti stambene objekrte koji su bili poplavljeni, nakon čega slijedi dezinfekcija, te deratizacija i dezinsekcija.

“U ovom trenutku je izuzetno važno voditi računa o ličnoj higijeni, kao i o higijeni svih prostora i posuđa. Također, neophodno je prokuhavati vodu ako nije dostupna flaširana”, pojasnila je Bera.

Edin Šatrović s Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu pojasnio je da je njihov krizni štab preporučio da kantonalne veterinarske inspekcije odrede jame za neškodljivo uklanjanje leševa životinja, a da će biti potrebno vakcinisati preživjele životinje.

“Stavit ćemo na raspolaganje i svoje laboratorije za potrebe ispitivanja ispravnosti namirnica životinjskog porijekla na ugroženim područjima”, rekao je Šatrović.

Direktor Federalnog zavoda za agropedologiju Esad Bukalo naglasio je da su na teren upućene ekipe koje će vršiti analizu zagađenosti zemljišta koje je bilo poplavljeno.

“Skrenuo bih pažnju poljoprivrednim proizvođačima da pod hitno prokopaju kanale kojim će odvoditi vodu s poplavljenih područja kako bi bilo što manje štete na biljkama”, potcrtao je Bukalo.

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close