Vijeće ministara BiH: Međunarodna pomoć oslobođena uvoznih dažbina i poreza

Vijeće ministara BiH danas je na vanrednoj sjednici u Sarajevu oslobodilo plaćanja uvoznih dažbina i drugih neizravnih poreza za pošiljke međunarodne pomoći BiH zbog poplava koje su zadesile BiH u maju 2014, u sa skladu sa članovima 9. i 10. priloga zakona o carinskoj politici BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zadužena su inspekcijska tijela da ubrzaju procedure i u prioritetu rješavaju inspekcijsku kontrolu ove robe.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH i mjerodavna inspekcijska tijela će Vijeću ministara dostaviti povratne informacije o prijemu ove robe.

Donesen je i zaključak o doniranju robe koja je pravomoćno oduzeta zbog carinskih prekršaja, a nalazi se u skladištima Uprave za indirektno oporezivanje BiH radi pomoći za saniranje posljedica nastalih zbog poplava.

Zadužena je Uprava za indirektno oporezivanje da u roku od pet dana pripremi specifikaciju trajno oduzete robe kako bi entitetske civilne zaštite i civilna zaštita Brčko distrikta BiH mogle iskazati zainteresiranosti za donaciju raspoložive robe.

Ovaj zaključak bit će realiziran do 1. jula ove godine, a čemu će Uprava izvijestiti Vijeće ministara BiH.

“Uprava za neizravno oporezivanje će prema iskazanim potrebama entitetskih civilnih zaštita i Civilne zaštite Brčko distrikta BiH donirati materijalna sredstava, i to civilnim zaštitama Federacije BiH i Republike Srpske po 45 posto, a Brčko distrikta BiH 10 posto”, navode iz Vijeća ministara BiH.

Državni ministri donijeli su i odluku o prikupljanju sredstava po osnovi jednodnevne zarade zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine za pomoć za saniranje posljedica nastalih zbog poplava.

Sredstva će se osigurati izdvajanjem jednodnevne zarade uz obračun plaća u institucijama BiH za maj 2014., čime bi bila osigurana oko dva miliona KM.

Svaki zaposleni u bh. institucijama svojim potpisom će dati suglasnost za izdvajanje dnevnice.

Vijeće ministara BiH donijet će odluku o raspodjeli ovih finansijskih sredstava u roku od 30 dana od dana izdvajanja sredstava.

Na prijedlog Ministarstva financija i trezora, Vijeće ministara BiH donijelo je zaključak o otvaranju namjenskih računa (u KM i devizni) za prikupljanje novčane pomoći  Bosni i Hercegovini,  koja je pogođena poplavom.

Vijeće ministara BiH donijet će posebne odluke o raspodjeli ovih sredstava.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close