22. godišnjica članstava BiH u UN: Inzko izrazio saučešće i zatražio pomoć UN-a

Povodom 22. maja, dana prijema Bosne i Hercegovine u Ujedinjene narode (UN), Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, danas je na Rektoratu Univerziteta u Sarajevu održao predavanje na temu ”Nova odlučnost građana Bosne i Hercegovine”.

Adekvatan odgovor

Prije zvaničnog početka ceremonije, Inzko se obratio novinarima iskazavši žaljenje zbog novonastale situacije u većem dijelu BiH, odnosno elementarne nepogode koja je unesrećila mnoge građane.

– Ovo je poslije rata, najveća tragedija na ovim prostorima. Izražavam duboko saučešće svim građanima koji su izgubili svoje najmilije, porodicama koje su ostale bez svojih domova, rekao je Visoki predstavnik te istakao da je poslao izvještaj svim ambasadorima i Vijeću sigurnosti UN-a te ih obavijestio o kakvoj nesreći se radi.

Bitno je da Međunarodna zajednica shvati da BiH opet treba pomoć, rekao je Inzko, te dodao kako smatra da oni već znaju da se radi o najvećoj katastrofi od kad se na ovim prostorima registruju takvi događaji. Inzko je dodao kako očekuje adekvatan odgovor.

Kada je riječ o tzv. rođendanu BiH, kako je kazao Visoki predstavnik, navršava se tačno 22 godine od kada su UN primile BiH u svoju porodicu.

Ponosni rektor

– Iako je tada bio rat, riječ je o velikom događaju. Od tada je prošlo mnogo vremena. Mislim da je danas situacija znatno bolja. Ipak, vrlo dobro znamo da BiH ima određene probleme koje treba riješiti na svom putu ka EU. Pravac kojim ide je dobar i samo joj treba malo veća brzina, naglasio je Inzko.

Osvrćući se na Opće izbore u oktobru, Inzko je istakao kako smatra da je to odlična prilika za sve građane BiH koji, koristeći svoja demokratska prava, mogu  izabrati nove, pogodnije lidere. On se nada da će predstojeći izbori otvoriti jedno novo poglavlje na bh. političkoj sceni.

Obraćajući se prisutnim ambasadorima, studentima i profesorima, rektor UNSA Muharem Avdispahić je kazao kako je ponosan na svim 550 studenata Univerziteta koji su se organizovali i pritekli u pomoć unesrećenim građanima u Maglaju, Doboju, Orašju…

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close