FDS upozorava: Cvjeta crno tržište cigareta i rezanih duhana

Fabrika duhana Sarajevo upozorila je u saopštenju za javnost na porast crnog tržišta švercrovanih cigareta i rezanih duhana, te pozvala nadležne državne organe da spriječe šverc i odlijevanje novca iz budžeta, te zaštite potrošače.
U saopšenju se navodi da je naglo i izuzetno visoko oporezivanje duhanskih proizvoda uslovilo povećanje njihovih maloprodajnih cijena, što je uz godinamaprisutne posljedice ekonomske krize, nezaposlenosti i teških životnih uslova većine stanovništva u BiH predstavljalo dodatni veliki udar na kućne budžete potrošača, a što je opet uslovilo poremećaj legalnog duhanskog tržišta u BiH tako da se iz godine u godinu povećava nelegalno, crno tržište švercovanih cigareta i  duhana dok legalno tržište proizvodnje i prodaje cigareta bilježi konstantan pad.
– Ono što dodatno zabrinjava u posljednje vrijeme je intenzivirnaje prometa švercovanog rezanog duhana i cigareta  vrlo sumnjive kvaliteta i nepoznmatog porijekla, o čemu niko ne vodi računa, navodi se, između ostalog u saopćenju.
Rezani duhan koji se prodaje u improviziranim pakovanjima kao što su neoznačene kutije (tzv. košulje), najlonske kese i slično bez oznake proizvođača, porijekla i kvalitete predstavlja velik rizik za konzumente, jer njegov kvalitet nije kontrolisan. često je pakovan i skladišten u nehigijenskim uslovima, a posebno opasnost predstavlja nedostatak bilo kakve kontrole u smislu sadržaja pesticida, teških metala i ostalih iznimno štetnih sastojaka koji se mogu naći u nekontrolisano uzgojenim i rezanim duhanima. S druge strane, navode u FDS- u, činjenica je da se ovakvi sumnjivi proizvodi prodaju po nižim cijenama od legalnih proizvoda jer švercovani prodavci na duhan ne plaćaju obaveznu akcizu od 42% na maloprodajnu cijenu i pripadajući PDV od 17%, čime direktno oštećuju budžet BiH.
Stoga u FDS-u apeluju na državne organe zadužene za praćenje zakonitosti u trgovini duhanskim proizvodima da učine dodatne napore i spriječe šverc i prdoaju nelegalnih duhanskih proizvoda čime će najprije zaštititi potrošače čli i omogućiti da se sredstava od poreza umjesto u budžet nezakonito odlijevaju.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close