Bevanda: Popis stanovništa u listopadu ove godine

Najavljeni popis stanovništva u BiH najavljen za travanj ove godine bit će odgođen za pola godine nakon prigovora Europske komisije da ne postoje tehnički uvjeti za njegovu provedbu, izjavio je u četvrtak za medije u Mostaru predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

“Neće biti popisa na proljeće, ali će biti u listopadu. Stav je Europske komisije da popis treba odgoditi do listopada. Vijeće ministara je osiguralo novac, a jedini je problem neodgovornost naših institucija zašto do popisa neće doći u travnju”, rekao je Bevanda.

On je pojasnio da je na današnjoj sjednici Vijeće ministara BiH razmotrilo dopunjeno Izvješće o pripremama za popis i zadužilo Agenciju za statistiku da Vijeću ministara BiH za predstojeću sjednicu dostavi izmjene Zakona o popisu kojim će se uvažiti preporuke Međunarodne promatračke misije o pomicanju popisa za šest mjeseci.

Iz Vijeća ministara BiH u četvrtak su priopćili da je Vijeće ministara pozvalo sve institucije uključene u organizaciju popisa stanovništva na razini države i dva entiteta da usklade pravne propisa i pitanje entitetske crte, te nepostojanje jedinstvenog registra i neplaniranje sredstava u institucijama potrebnim za financiranje troškova popisa.

Popis stanovništva u BiH trebao se provesti početkom travnja, a posljednji je proveden prije 1991. godine. Zbog političkih prijepora popis nije provođen u posljednja dva desetljeća. Predstavnici Europske statističke agencije (EUROSTAT) su krajem prošle godine upozorili da ne postoje tehnički uvjeti za provedbu popisa stanovništva te su predložili vlastima njegovu odgodu.

Provođenje popisa stanovništva jedan je od uvjeta kako bi BiH mogla podnijeti zahtjev za otvaranje pregovora s Europskom unijom o članstvu.

Podsjećamo prema riječima zamjenika šefa Delegacije Europske Unije u BiH Renza Daviddija, iz prosinca ove godine, odgađanje popisa neće utjecati na cijenu popisa, a očekuje se kako će koštati nekih 30 milijuna KM.

(Dnevnik.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close