FBiH: Zbog dugova bit će veći i porezi!

Federacija BiH će u narednoj godini biti suočena s najvećim godišnjim iznosom otplate duga i kamata i to od čak 858,1 milion KM, što predstavlja povećanje od 8,3 posto ili 71,7 miliona maraka u odnosu na ovogodišnja davanja.

Otkriva to dokument okvirnog budžeta Federalne vlade SDP – SDA za period 2014-2016. godina, prema kojem se, evidentno, 2014. predviđa kao godina pukog preživljavanja!

Preveliki jaz

U ovom dokumentu, naime, doslovno stoji kako „rast prihoda u 2014. ne može pokriti rast dospjelih obaveza po osnovu unutrašnjeg i vanjskog duga, što znači da će se i u narednom periodu morati osigurati dodatni izvori finansiranja“.

To u prijevodu znači dodatno vanjsko zaduženje, s obzirom na to da su na unutrašnjem planu iscrpljene gotovo sve opcije, poput uzimanja milionskih sredstava s namjenskih računa, kao i zaduženja putem emisije obveznica.

BiH je u prošloj godini sklopila kreditni aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) težak 800 miliona maraka, od čega je FBiH dobila 517 miliona.

Nimalo optimistično zvuči informacija iz okvirnog budžeta FBiH 2014-2016. da nas u narednoj godini očekuje „preveliki jaz imeđu budžetskih prihoda i rashoda“.

– Ukupni zahtjevi budžetskih korisnika za sredstvima u 2014. godini iznose 2,7 milijardi KM, što predstavlja povećanje od 123 posto u odnosu na budžet za 2013. godinu. Osnovni zahtjevi za dodatnim sredstvima odnose se na oblast socijalne zaštite, boračkih pitanja, poljoprivrede, prometa i komunikacija. Tako ukupni zahtjevi samo pet korisnika iznose 1,3 milijardi KM – stoji u ovom Vladinom dokumentu.

Prostora za dodatna zaduženja, kako se priznaje, nema toliko pa će se, stoga, ići u veća smanjenja pojedinih budžetskih stavki.

 

Boračke revizije

 

Ova mjera svakako bi mogla doprinijeti većem nezadovoljstvu korisnika federalnog budžeta, posebno socijalnih kategorija.

Vlada SDP – SDA planira budžetske rupe donekle nadomjestiti i smanjenjem zapošljavanja, kao i plaća i naknada u administraciji. Budući da to ni izbliza neće biti dovoljno, ide se i na ograničavanje kapitalnih transfera i na provođenje revizije boračkih i socijalnih naknada.

Da će se i u 2014. nastaviti s udarom na džepove poreznih obveznika, svjedoči i informacija prema kojoj se očekuje povećanje prihoda po osnovu poreza za 2,2 posto, što, nažalost, potvrđuje da će federalne vlasti u narednoj godini ostvariti predviđanja o povećanju poreznih stopa i uvođenju novih poreza!

Budžetski pokazatelji

– povećanje duga od 8,3 posto ili 71,7 miliona KM
– ukupni zahtjevi budžetskih korisnika 2,7 milijardi KM, što je povećanje za 123 posto u odnosu na 2013.
– samo pet korisnika (iz oblasti socijalne zaštite, boračkih pitanja, poljoprivrede, prometa i komunikacija) traži 1,3 milijarde KM
– povećanje prihoda od poreza za 2,2 posto

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close