Hamza Alić: Jedini sam takmičar na planeti koji se za SP priprema kod kuće

Najuspješniju sezonu u karijeri Zeničanin Hamza Alić, naš najbolji poslijeratni atletičar i aktuelni evropski dvoranski viceprvak u bacanju kugle, želi okončati dobrim nastupom u finalu Svjetskog prvenstva u Moskvi (10. – 18. avgust).

On je, inače, od 2005. godine stalni učesnik svjetskih smotri, kojih je nanizao četiri na otvorenom i tri u dvorani pa će mu nastup u Moskvi biti peti. Najbolji je bio 2009. u Berlinu, kada je u ušao u finale i osvojio deveto mjesto.

Proći kvalifikacije

Deveti je bio i u finalu SP-a u dvorani 2008. u španskoj Valensiji. Oba puta je bacio tačno 20 metara.

– Kada idete na svjetska prvenstva, uvijek je cilj izboriti finale. Tako će biti i ovog puta. Najvažnije je proći kvalifikacije 15. avgusta. Finale je na programu dan poslije – kaže Alić, koji će u rusku prijestonicu krenuti 11. avgusta.

Optimizam je tim veći kada se zna da je srebro u Geteborgu 1. marta osvojio sa 20,34 metra. Nedavno je na mitingu u Zenici ostvario i lični rekord – 20,73 pa s A-normom putuje na okršaj najvećih svjetskih bacača.

 

Bronza u Mersinu

 

– Nema dileme da će takmičenje biti izuzetno teško, a zanimljivo je da ćemo mi prvi put na svjetskim prvenstvima imati dva takmičara u istoj disciplini. Naravno, uz mene, to je i Kemal Mešić, koji se priprema na Bjelolasici i koji iz prošle godine ima lični rekord od 20,71.

Ja ću biti jedini takmičar na planeti koji se za SP priprema kod kuće – kroz smijeh govori Alić.

Hamza, koji je nedavno u turskom Mersinu osvojio svoju drugu mediteransku bronzu (19,69), dodaje da se osjeća dobro i da, s obzirom na jačinu treninga, nema većih zdravstvenih problema.

Jedino žali što uoči ovako velikog takmičenja neće imati ozbiljniju provjeru, jer je posljednji nastup imao još u junu na Mediteranskim igrama u Mersinu.

– Balkanijadu sam, kao i Kemo, morao propustiti, jer je, zaista, bilo daleko putovati, više od 1.000 kilometara. Izgubio bih mnogo treninga. Druge zemlje imaju običaj da uoči velikih smotri organiziraju neko takmičenje da se provjeri forma. Ali, šta je, tu je – kaže Alić.

Lični rekord

Alić iza sebe ima ukupno četiri naslova prvaka Balkana, srebro i dvije bronze sa Mediteranskih igara te, do sada, i onu najvredniju – srebrenu medalju s Evropskog prvenstva u dvorani.

Ponovi li lični rekord, ne bi ni medalja iz Moskve bila dalek cilj, jer je rezultat od 20,73 metra odličan i za finale SP-a.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close