Fahrija Karkin, advokat Zijada Turkovića, najavljuje: 18. septembra ćemo tražiti ukidanje pritvora

Kada će početi ponovljeno suđenje u predmetu Turković, biće poznato već 18. septembra, za kada je zakazana statusna konferencija pred Apelacionim vijećem suda BiH, ali sada je već jasno da se na optuženičkoj klupi neće naći Nijaz Zuban, nekadašnji šef Cargo-centra, i Hilmija Mašović.

Oslobođenje

Oni su, naime, u prvostepenom postupku oslobođeni optužbi, a Apelaciono vijeće je ukinulo tu presudu u osuđujućem dijelu, te odbilo žalbu Tužilaštva na oslobađajući dio (koji se tiče i njih dvojice), tako da su njih dvojica faktički pravomoćno oslobođeni, pojasnio nam je Fahrija Karkin, sarajevski advokat koji sa sinom Rusmirom brani prvooptuženog Zijada Turkovića.

– Ova presuda nije me iznenadila po sadržaju, ali jest po broju stranica. Prvostepena presuda je bila na preko 400 stranica, moja žalba na više od 150, pa sam mislio trebaće mi dani da pročitam ovu drugostepenu presudu. Međutim, ona ukupno ima 29 stranica, a na 27 se bavi žalbom Tužilaštva koju su pisali i zastupali Oleg Čavka i Diana Kajmaković. Ona se odnosila na oslobađajući dio presude, jer je su za dosta krivičnih djela Turković i ostali bili oslobođeni, pa kako je odbijena, potrebno je obrazložiti i zašto, kazao nam je Karkin te istakao da je onaj dio presude (ukidajući), koji interesuje i njega i javnost vrlo kratak – na stranici i po. A to je, kaže, tako iz “jednostavnog razloga”.

OPŠIRNIJE U IZDANJU DNEVNE NOVINE OSLOBOĐENJE
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close