F BiH: Nedostaje 400 milijuna maraka, upitne invalidnine, mirovine, plaće?

Federacija BiH nalazi se pred možda jednom od najtežih godina u ekonomskim smislu u kojoj su mogući pravi socijalni buntovi zbog činjenice da se u godinu već ulazi s proračunskim deficitom od čak 418 milijuna maraka.

Iako se vlasti nadaju da će se ta ogromna rupa u stavci popuniti novim zaduživanjem na stranom i domaćem financijskom tržištu, jasno je kako će to ići dosta teško zbog činjenice kako ove godine konačno na naplatu dolazi i prvi dio duga prema MMF-u koji se mora sanirati bez odlaganja, a tu su i nagomilane obveze prema različitim kategorijama u Federaciji, od branitelja, invalida pa do umirovljenika.

Zbog toga, neki strahuju kako bi, ukoliko razvoj situacije kod novog zaduživanja, ali i punjenja prihoda redovitim bude nepovoljan, moglo doći i do drastičnih mjera. Prvo bi se, naravno, na udaru našli oni najugroženiji pa tako pojedini sa zebnjom gledaju na mogućnost kresanja izdvajanja za braniteljsku populaciju, povoljno umirovljene, pa čak i redovite umirovljenike.

Poseban bi problem mogao nastati u braniteljskoj kategoriji kao najbrojnijoj socijalnoj komponenti koja bi mogla ostati bez dijela predviđenog novca za invalidnine i različite naknade.

Plaće u javnom sektoru, iako se to još nitko ne usuđuje prognozirati, također bi se mogle naći na udaru i to već s prvim rebalansom koji je najavljen na proljeće. Jer, u ovom trenutku, iako je plan proračuna utvrđen u iznosu od 2,21 milijardu maraka, realni proračunski prihodi ne idu više od 1,79 milijardi. Tomu treba dodati i 791 milijun maraka vanjskog i unutarnjeg duga koji moramo otplatiti u 2013. godini različitim institucijama, što je čak 35,7 posto ukupnog proračuna, pa se postavlja pitanje zbog koga zapravo donosimo proračun; MMF-a ili građana.

Bez obzira što se očekuje kako će prihodi ove godine biti veći za 260 milijuna maraka što bi, uz nove tranše MMF-a moglo osigurati stabilnost, pojedini predstavnici vlasti ne računaju sa stopostotnom sigurnošću na prihode koje su planirali.

Isto tako, jasno je kako smo se zadužili kod MMF-a samo da bismo otplatiti dug iz starog ugovora s MMF-om. Kvaka je u tome što Federacija do sada povukla tek dvije tranše što je nedovoljno s obzirom na dug koji je mnogostruko veći kao što se vidi.

Ipak, predstavnici federalne Vlade umiruju javnost izjavama kako se, barem što se tiče mirovina, stvari neće mijenjati nagore.

Naime, ministar financija Ante Krajina u razgovoru za Dnevni list tvrdi kako ne vjeruje da će redovite mirovine doći na udar, unatoč težini situacije te napominje kako je među prioritetima vlasti obveza prema mirovinskom sustavu kako bi umirovljenici bili sigurni.

No, iako situacija s redovitim mirovinama ni u idealnom scenariju nije apsolutno sigurna, ono što je mnogo opasnije jest mogućnost da zbog različitih scenarija kod punjenja proračuna i dugova koji dolaze na naplatu u ovoj godini upadnemo u velike probleme koje će osjetiti svi.

– U proračunu je planirana otplata svih dugova, pa tako i prema MMF-u u iznosu od oko 240 milijuna maraka. No, proračun je plan poslovanja institucija, odnosno plan prihoda i rashoda, pa će tako, ako se sve bude odvijalo kako je zamišljeno, biti u redu. Međutim, ako bude podbačaja, odnosno ako ne bude ostvarenja prihoda ili otpadne stand-by aranžman zbog neizvršavanja obveza, onda bi vrlo vjerojatno došli u probleme, upozorio je Krajina.

Slutnje kako nećemo ispuniti ono što smo obećali MMF-u obistinile su upravo nakon što je potvrđeno da su vlasti u BiH uputile novo pismo namjere MMF-u u kojem priznaju kako je ekonomska situacija danas teža nego u vrijeme kada je sklopljen aranžman te se najavljuju dodatne mjere za očuvanje ekonomske stabilnosti poput sveobuhvatne reforme mirovinskog sustava u Federaciji BiH.

Loše je stanje i u gospodarstvu zbog suše i opadanja ekonomske aktivnosti, a isto tako se očekuje pad BDP-a za 0,75 posto. Kako bi se spasio aranžman s MMF-om, vlasti FBiH će ojačati zakon o proračunima u konzultaciji s MMF-om, s ciljem da bude pojačana sposobnost ograničenja potrošnje na nižim razinama vlasti, izvanproračunskim fondovima i javnim kompanijama.

Novim pismom postalo je vidljivo kako se vlast u Federaciji hvata za slamku spasa te pokušava na sve načine održati aranžman s MMF-om živim jer zna da je novo zaduženje jedini način ukoliko želi otplatiti dugove te barem djelomično podmiriti javnu administraciju. Svi ostali, a pogotovo oni koji su se nadali nekom razvojnom ciklusu mogu zaboraviti na to.

Rast granice za mirovinu

Kako je navedeno u novom pismu namjere MMF-u, cilj reforme mirovinskog sustava jeste da se ljudi zadrže duže u aktivnoj službi, uključujući rast starosne granice za odlazak u mirovinu i odvraćanje od prijevremenog umirovljenja, a reforma bi trebala biti završena do kraja ožujka.

Više novca za administraciju

Izuzetno teška godina koja nas čeka nije spriječila vlasti u Federaciji da u novom proračunu za plaće zaposlenih u administracije planiraju 5,3 milijuna maraka više nego u 2012. Tako će se ukupno isplatiti 237,8 milijuna maraka, a tomu treba dodati i povećanje za troškove materijala i usluga od čak 47 posto. Naime, u proračunu je predviđeno kako će se za ove namjene izdvojiti čak 63 milijuna maraka.

Bljesak.info

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close