Evropski poslanici razmatraju rezoluciju povodom 20 godina od Dejtona

U Strazburu danas počinje dvodnevno plenarno zasjedanje Evropskog parlamenta na kojem će biti razmatrana rezolucija povodom 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma,prenosi novinska agencija Patria.

Evropski poslanici danas će diskutovati o prijedlogu rezolucije, dok će o njoj glasati sutra, objavljeno je na sajtu Evropskog parlamenta.

Poslanici Evropskog parlamenta u ovom dokumentu ukazat će na značaj Dejtonskog sporazuma, sjetiti se svih žrtava rata u BiH i izraziti saučešće njihovim porodicama.

Poslanici će ukazati na pozitivnu transformaciju u BiH u prethodnih 20 godina i ponoviti da zemlja ima evropsku perspektivu, kao i čitav zapadni Balkan.

U prijedlogu rezolucije navodi se da su regionalna saradnja i proces evropskih integracija najbolji način da se promoviše pomirenje i da se nadvladaju mržnja i podjele.

U rezoluciji će biti ukazano da EU i međunarodna zajednica treba da budu politički inicijatori u tom procesu, dok zvaničnici u BiH treba da preuzmu odgovornost za sprovođenje ustavnih reformi da bi se kreirala nova ustavna arhitektura koja će garantovati legitimne potrebe zajednica i osigurati jedinstvo i efikasnost.

Rezolucijom povodom 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma bit će naglašeno da svi građani BiH moraju da imaju jednak pristup svim nivoima političkog odlučivanja.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close