Ako laže koza ne laže rog: Šta piše u depešama koje je SIPA uputila Lukaču

Akcija SIPA-e u Bosanskom Novom 10. decembra 2015. godine u kojoj je uhapšeno pet osoba osumnjičenih za zločine protiv čovječnosti i pretresene tri lokacije među kojima je i Policijska stanica, zgrada Općine i Komunalno preduzeće Komus izvedena je u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku, a prema naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH, piše bh. novinska agencija Patria.

Da u ovoj akciji nije bilo nikakvog spornog detalja, potvrđuje i izvještaj SIPA-e koji je Patria dobila na uvid, a u kojem se izražava zahvalnost na pomoći i saradnji službenika CJB Prijedor. SIPA je po okončanju akcije poslala depešu kojom je obavijestila MUP RS o okončanim aktivnostima kao i o osobama lišenim slobode, a koju je potpisao direktor Perica Stanić.

Očito je vlastima u RS-u bilo potrebno skretanje pažnje sa stvarnih problema, kriminala i istraga koje opterećuju političare manjeg bh. entiteta na čelu sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

U depeši koju je SIPA uputila 9. decembra 2015. godine ministru unutrašnjih poslova RS Draganu Lukaču moli se da „MUP RS pruži neophodnu pomoć u cilju obezbjeđenja lokacija na kojima će se vršiti radnja pretresanja, kao i da se obezbijedi prisustvo tri kriminalistička tehničara sa opremom.“

Istog dana, u večernjim satima, zamjenik načelnika CJB Prijedor stupio je u kontakt sa šefom Odsjeka za istrage ratnih zločina Agencije koji su dogovorili način izvođenja planiranih radnji.

Inače, SIPA je odredila pet timova sa po tri policijska službenika za hapšenje, a tri tima za pretres objekata.

– Timovi su bili sastavljeni isključivo od policijskih službenika koji rade na istragama ratnih zločina. Lišenje slobode pet osumnjičenih osoba izvršeno je bez upotrebe sredstava prinude, a od strane osoba lišenih slobode nisu iznesene primjedbe u odnosu na postupanje policijskih sležbenika – navodi se u Izvještaju SIPA-e.

Inače, SIPA je u svom izvještaju koji je razmatran na sjednici Komisije za odbranu i sigurnost PS BiH navela i podatak da je od dana osnivanja Agencije do 11. decembra 2015. godine izvršeno 47 pretresa u prostorijama policijskih tijela, općina i javnih institucija, do kojih je 28 izvršeno u FBiH, 19 u RS.

Depeša koju je Stanić uputio Lukaču nakon izvršene akcije

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close