Evropski izbori bit će održani od 22. do 25. maja u 28 zemalja članica EU

Evropski izbori bit će održani od 22. do 25. maja u 28 zemalja članica Evropske unije na kojima se bira 751 poslanik s petogodišnjim mandatom.

Izbori u Velikoj Britaniji i Holandiji bit će održani 22. maja, 23. u Irskoj i Češkoj, 24. u Letoniji i Slovačkoj, a 25. maja u ostalim članicama Evropske unije.

Nijedan rezultat glasanja neće moći da zvanično bude objavljen prije nego što bude zatvoreno i posljednje glasačko mjesto.

Broj poslanika iz svake od zemalja članica određuje se po broju stanovnika – od 96 koliko ih ima Njemačka, pa do po šest poslanika koliko imaju male evropske zemlje poput Luksemburga, Malte i Kipra, prenosi Beta.

Izbori za Evropski parlament su jedini izbori koji se od 1979. godine održavaju na nivou EU i na njih se može kandidovati svaki građanin Unije bez obzira na zemlju porijekla. Svaki građanin EU može da glasa i u nekoj drugoj zemlji pod uvjetom da u njoj ima boravište i da je upisan u birački spisak.

Odziv na izborima je stalno u padu, pa je tako 1979. godine bio 63 posto da bi 20 godina kasnije pao na 43 posto.

Europoslanici nisu grupirani po nacionalnoj, već po stranačkoj pripadnosti. U EP-u tako postoji sedam političkih grupa – grupa Evropske narodne partije (EPP), socijalisti, liberali, ekolozi, radikalna ljevica, konzervativci i evroskeptici.

Ekstremna desnica nastoji da formira osmu političku grupu u EP-u oko francuskog Nacionalnog fronta i holandske Narodne partije.

Nakon izbora biraju se lideri četiriju glavnih evropskih institucija počevši od predsjednika Evropske komisije. Šefovi država i vlada prvi put uzet će u obzir i rezultate izbora, a potom se bira ostalih 27 komesara, jedan po zemlji, među kojima je i šef evropske diplomatije. Također se određuju i predsjednici Evropskog parlamenta i Evropskog  vijeća.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close