Evropska unija pomaže BiH u provedbi zakona

Evropska unija od maja 2012. godine počela je sa implementacijom projekta “EU podrška provedbi zakona” u Bosni i Hercegovini.

Vođa projekta Karl Lesjak izjavio je jučer u Sarajevu da se projekt uspješno odvija i da će se završiti u maju 2014. godine, te da će koštati 6,9 miliona eura. Sve to finansira Evropska unija.

„Želimo kroz ovaj projekt pomoći bosanskohercegovačkim institucijama u provedbi zakona, ali što bliže evropskom nivou potrebnim za pristupanje Evropskoj uniji. To će pomoći da BiH ispuni i obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a što se odnosi na pravdu, slobodu i sigurnost“,  kazao je Lesjak.

Konkretno, kroz ovaj projekt osnažit će se napori koje bh. agencije ulažu u djelotvornu provedbu policijske reforme i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, dodao je Lesjak.

Inače, “EU podrška provedbi zakona” provodi se kroz deset komponenti. Projektni tim će dijeliti svoje znanje, učiti, slušati i davati savjete, a sačinjavaju ga strani i domaći eksperti.

Bosna i Hercegovina ima priliku da osnaži svoje zakonodavstvo kroz projektnu podršku u zakonodavstvu, u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala, borbi protiv korupcije, uspostavljanju odgovarajućih struktura za oduzimanje nelegalno stečene imovine i podrške za uspostavljanje ureda za droge.

Kroz razne vrste obuke pomoći će se i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, Graničnoj policiji, policijskim agencijama na entitetskom, kantonalnom nivou i Distrikta Brčko. Osma komponenta je implementacija policijske reforme, saradnja između policije i pravosuđa i na kraju će se svi uvezeti savremenom komunikacijom.

„Dakle, ništa se neće nametati BiH“, istaknuo je Lesjak.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close