Dva evropska osiguravatelja žele udio u Sarajevo-osiguranju

Dva velika evropska osiguravajuća društva zainteresirana su za kupovinu udjela u “Sarajevo-osiguranju”, koje je lider na domaćem tržištu, kazao je za “Dnevni avaz” direktor ovog društva Midhat Terzić.
“Sarajevo-osiguranje” lani je ostvarilo dobit od 1,5 miliona KM, premiju od 64,5 miliona KM i pri tome isplatilo gotovo 30 miliona KM šteta svih vrsta osiguranja, s tržišnim učešćem od blizu 18 posto. U intervjuu za naš list Terzić ističe da je, uzimajući u obzir teške uvjete na tržištu, uspjeh i to što su izvršene sve obaveze prema komitentima, uposlenicima i državi.
“Sarajevo-osiguranje” na listi je preduzeća koja bi, prema Agenciji za privatizaciju FBiH, trebala biti privatizirana. Kakva su Vaša saznanja u vezi s ovim procesom?

– Ovo društvo je već godinama u planu za privatizaciju za onih 45,48 posto, koliko iznosi procent državnog vlasništva. Odranije je poznato da je u interesu Vlade FBiH da se ne ide u privatizaciju pod svaku cijenu, nego da se prije svega pokuša pronaći strateški partner koji bi nastavio razvijati društvo i omogućio njegov opstanak na liderskoj poziciji.
Prema informacijama koje su se nedavno pojavile, postoji interes dva velika evropska osiguravajuća društva za ulazak u region kroz kupovinu kapitala lidera na tržištima u zemljama bivše Jugoslavije, među kojima je i “Sarajevo-osiguranje”.
Iako su još i zaposlenici, kroz ortačku grupu s menadžmentom, zainteresirani za kupovinu ovog dijela kapitala, za nas ovaj međunarodni interes predstavlja priznanje za način na koji je firma vođena proteklih godina. Na Vladi Federacije je da odluči o daljnjim potezima u vezi s privatizacijom i razvojnim planovima “Sarajevo-osiguranja”.

Tržište stagnira

Kako se ekonomska kriza odražava na tržište osiguranja u BiH i poziciju “Sarajevo-osiguranja”?
– Tržište osiguranja stagnira, iako premijski prihod formalno raste u prosjeku tri posto godišnje. Karakteristika tržišta je visoka zastupljenost obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti i nizak nivo kulture osiguranja koja bi podrazumijevala da građani u većoj mjeri osiguravaju svoj i život najbližih te svoju imovinu, a da u privredi imamo veću zaštitu imovine i uposlenika kroz razne vidove osiguranja.
Kada je riječ o “Sarajevo-osiguranju”, mi smo jedino bh. društvo među 50 najvećih iz jugoistočne Evrope u rangiranju koje provodi agencija “SeeNews”. Prošle godine, osmi put zaredom, dobili smo “Kristalnu prizmu”, priznanje za najbolje osiguravajuće društvo u BiH.

Kakvi su Vam planovi za ovu godinu?

– Naši planovi u 2013. su zadržavanje liderske pozicije na tržištu te ostvarenje većeg udjela u premijskom prihodu životnog osiguranja. Već smo na tržište izbacili posebnu vrstu štednog osiguranja od posljedica nezgode za djecu i omladinu, a planiramo se pojaviti i s posebnim proizvodima iz oblasti dopunskog zdravstvenog osiguranja, kao i dopunskim osiguranjem za slučaj nastanka teških bolesti.

Rasteretiti privredu

Možete li prognozirati šta nas očekuje u ovoj godini kada je u pitanju ekonomska situacija u zemlji?
– Nezahvalno je iznositi procjene u situaciji u kakvoj se BiH nalazi, ali sigurno je da jedini izlaz iz ćorsokaka u kojem se nalazimo može biti kroz nove investicije, pokretanje proizvodnih aktivnosti i zapošljavanje te rasterećenje privrede smanjenjem doprinosa.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close