Evo kako ćete najlakše očistiti vaš kompjuter

Treba li uopće trošiti riječi na to šta se sve loše krije na površinama gadgeta, tastatura, miševa i sličnog kada se koriste duži period? Naravno, na tastaturi ćete vidjeti mrvice i prašinu, gadgete ćete tek tu i tamo pobrisati krpicom – no problem je ono što se ne vidi

(Tportal.hr)

Treba li uopće trošiti riječi na to šta se sve loše krije na površinama gadgeta, tastatura, miševa i sličnog kada se koriste duži period? Naravno, na tastaturi ćete vidjeti mrvice i prašinu, gadgete ćete tek tu i tamo pobrisati krpicom – no problem je ono što se ne vidi.

Istraživanja su pokazala kako se na gadgetima nalazi hrpa bakterija – pa i onih koje obitavaju u toaletima. Koliko god željeli sve politi kiselinom, to nikako ne bi bilo mudro – u nastavku slijedi nekoliko savjeta kojima se možete voditi kako bi koliko-toliko očistili gadgete, računala i pripadajuću periferiju. Prije svega valja biti siguran da su uređaji ugašeni – i krenuti u akciju.

Za čišćenje monitora poslužite se gotovim specijaliziranim otopinama ili koristite destiliranu vodu u kombinaciji s mekanom krpom. Korištenjem obične vode možete ostaviti tragove po ekranu što neće izgledati pretjerano lijepo. Za plastiku tj. kućište ekrana se već može koristiti kakvo sredstvo za čišćenje kućanske elektronike i plastike, ali prethodno savjetujemo uklanjanje prašine kako ne bi nastao nered u kombinaciji s vlagom.

Unutrašnjost kućišta stolnog računala je obično pravo gnijezdo za prašinu, grinje i slično, što znači da vam je usisivač najbolji prijatelj. Vanjsku stranu kućišta čistite ovisno o korištenom materijalu (pripazite na sredstva jer su kućišta od različitih materijala), a u unutrašnjosti tokom usisavanja obratite pažnju na snagu i blizinu osjetljivih elektroničkih komponenti koje vrlo lako mogu završiti u spremniku za prašinu. U slučaju da volite i čiste detalje – štapići za uši su izvrsno rješenje, samo upamtite – bez korištenja vode.

Prenosna računala su sve modernija…i sve zatvorenija. U slučaju da ste vlasnik kakvog laptopa u tzv. unibody kućištu zaboravite na čišćenje unutrašnjosti – otvaranje takvog uređaja će sasvim sigurno poništiti garanciju. Druge vrste kućišta obično imaju dovoljno velike otvore ili pristup unutrašnjosti da se može usisati barem dio prašine unutar računala. Za detalje je tu i dalje poželjno imati štapić za uši, a ekran očistite baš poput običnog računalnog.

Tableti i pametni telefoni su izvor nezgodnih bakterija – u to ne sumnjajte, jer ih je više nego na toaletu. Štapići za uši, mekana krpa i medicinski alkohol su vam prijatelji uz vodu, kojom ćete razrijediti otopinu. Najbolje je pomiješati alkohol i vodu u jednakom omjeru, smjestiti otopinu u sprej bočicu i naprskati po zaštitnoj foliji (nikako po samom ekranu u slučaju da je nema). U slučaju da zaštitne folije nema, najpametnije je kupiti neko gotovo rješenje namijenjeno upravo čišćenju takvih gadgeta.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close