Nova strategija za BiH ima tri pravca

Nova strategija EU prema BiH vodiće se u tri pravca: jačanje privrednih reformi, brže provođenje već odobrenih projekata koje EU finansira s 350 miliona evra. Treći pravac je reforma pravosuđa i borba protiv korupcije.

Ako želi da postane članica EU, BiH će morati da promjeni i sadašnji ustav, kazao je evropski poverenik za proširenje Štefan File u intervjuu za “Dnevni avaz”.

“Izvjesno je da će ustavne promene biti nužne već tokom procesa pristupanja BiH Uniji, da bi se njen pravni sistem uklopio u pravni poredak EU”, objasnio je File.

Kako je naveo, o razmjerama ustavnih promjena govoriće se pošto bude provedena presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”, koja ukida nacionalnu diskriminaciju iz izbornog zakonodavstva.

Brisel očekuje da političari u BiH sada sami riješe problem presude “Sejdić-Finci” jer to nisu bili u stanju da učinie uz posredovanje Unije, podsetio je File na niz sastanaka održanih na tu temu u proteklom periodu.

Diskriminacija pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu u BiH predstavlja kršenje međunarodnih obaveza koje je preuzela ta zemlja i dok se to ne riješi, ne može da stupi na snagu ni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, objasnio je, između ostalog, on.

(Dnevni avaz)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close