logo
bios

Evita – Moć žene

Objavljeno prije 2 mjeseca . u sri, jan 22nd, 2020

EVITA – MOĆ ŽENE

Žene među kraljicama

Božanske žene, sva ljepota svijeta
i lavska gordost, i plahota srne,
kroz vaše čari uzvišene cvjeta
u plave dane, i u noći crne.

I, kada stopom punom svetog mira
budite zemlji ritam svih otkrića,
slutim vas srcem plamenim svemira,
slutim i ištem tajnu vaših bića.

Božanske žene, što u snu i slavi
čekate zoru pravednih oltara,
pred vašim likom koljeno se savi,
a srce, zvučni plamen, već izgara.

Sunčane duše, zjeni poklonika
zaman vas skriva zločinačka tama;
pobožnu ljudstvu fali vaša slika,
jer vi ste Žene među Kraljicama.

Tin Ujević

Evita – pogled prodoran poput Svjetlosti

Maria Eva Duarte de Peron rođena je 7. svibnja 1919. Bila je prva argentinska dama i druga žena latinoameričkog predsjednika Huana Perona, što joj je omogućilo da dotakne oblasti za kojima je uvijek težila i ispolji talente koje je imala. Kako nas je učiteljica života naučila da iza svakog istaknutog političara stoji žena koja ga inspirira, tako je i Eva doprinela da se ovakva tvrdnja još jednom pokaže kao točna. Svijet je pamti po nadimku Evita, načinu na koji Latinoamerikanci nazivaju nekog od milja. O njoj je napisano pet biografija i snimljena su dva filma, od kojih je najpoznatiji onaj pod nazivom Evita u kome njen lik tumači pop ikona Madonna, a iz koga datira poznata pjesma Don’t Cry for Me Argentina.

 Osvajanje argentinske metropole.Tokom 30-ih Buenos Aires su nazivali Parizom u Južnoj Americi, a već na putu do tamo, u vlaku, Evita je upoznala tango pjevača Agustina Magaldija, svoju prvu kontakt osobu iz svijeta umjetnosti u koju je nedugo zatim uplovila. Iako visoka malo preko 160 centimetara, mlada Evita važila je za vrlo atraktivnu djevojku kojoj je smisao davala unutrašnja ljepota oličena u humoru i vedrini. S obzirom na to da je posjedovala takve osobine, nije ni čudo što se oprobala u glumačkim vodama. Prvu predstavu pod nazivom The Perez Mistresses odigrala je sa 16 godina, da bi nakon toga uslijedilo pojavljivanje u sekundarnim rolama manje poznatih argentinskih filmova tog doba.

Evita se oprobala i kao fotomodel, da bi svoje kreativne karakteristike i entuzijazam proširila i na polje radija, gde postaje voditeljica vrlo slušanog programa. Poznato je da je 40-ih radio bio najrasprostranjenije sredstvo informiranja, a Evita je radeći taj posao osjetila kako može pokrenuti masu i objedini tuđa mišljenja. U to vrijeme ljudi su putem radija imali priliku slušati drame, a Evita je najzapaženiju rolu imala u ostvarenju u kome tumači lik Marie Walewske, ljubavnice osvajača Napoleona Bonapartea.

Godine 1943. zarađivala je između pet i šest tisuća pezosa mjesečno, što ju je učinilo jednom od najplaćenijih radio-glumica u Argentini. Ona je bila radio-zvijezda koja živi u apartmanu u jednom od najbogatijih dijelova argentinske prijestonice. S obzirom na to da je stekla mnoštvo prijatelja koji su bili visoko rangirani u svijetu politike, Evita ubrzo upoznaje i budućeg muža, a njen život kreće stazom vrtoglavog uspjeha.

Točka prevrata glumačkog i političkog života i viza za put u intrigantnu i enigmatičnu karijeru, bio je trenutak kada je upoznala svog budućeg supruga. Eva i Juan Peron upoznali su se 1944. godine na komemoraciji poginulim u zemljotresu na sjeveru Argentine. Ceremonija je održana u Luna Park stadionu u Buenos Airesu.

Juan Peron je u to vrijeme vršio proboj ka vrhu političke scene, a na tom putu susretao se sa brojnim preprekama, pa je tako završio i u zatvoru nakon što je tadašnjim vlastodršcima počeo smetati. Tisuće argentinskih radnika izašlo je na ulice, a predvodili su ih Evita i Juan, a taj datum i danas se obelježava kao Dan odanosti. Trenutak kada se Eva obratila masi sa balkona vlade ostaje upisan kao jedan od značajnijih u povjesti Argentine.

Par se vjenčao 1945. te Eva i Juan žive u sjevernom dijelu Buenos Airesa i zajedničkim snagama kreću u borbu za prosperitet Argentine. Iako je u to vrijeme bilo neobično da političar koji sjedi u vladi ima ženu koja potiče iz siromašne obitelji, Juan je Evu svuda vodio sa sobom, a nerijetko je i sjedela pored njega na sastancima. Još jedan razlog zbog koga su bili osporavani u javnosti bila je i razlika u godinama jer je Juan bio 20 godina stariji. U tom periodu istaknuti političar je počeo graditi Evin imidž pokušavajući da odbaci uvreženo mišljenje kako je on njen štićenik i profilirajući je u njegovog savjetnika. Ubrzo nakon što su objavili da su u braku, tadašnji režim zabranio je emitiranje svih serija i filmova u kojima se pojavljuje Evita Peron.

Ali, to kao da ju je ohrabrilo da se angažira na drugim društvenim poljima. Pokreće dnevni radio-program pod nazivom Za bolju budućnost i često emitira govore svog supruga. Evita zajedno sa mužem obilazi sve dijelove zemlje i postaje prva žena u Argentini koja javno sudjeluje u političkoj kampanji. Prikuplja brojne simpatije onih koji su je ranije slušali na radiju, a iz tog perioda datira i nadimak Evita po kome je i danas poznata.

Aktivno je participirala rad sindikata, osnovala je fondaciju koja je izgradila tisuće škola i domova za djecu širom Argentine, a zaslužna je za uvođenje osiguranja za najsiromašnije slojeve društva. Osim toga, Evita Peron ostat će upamćena i kao veliki borac za prava žena.

Evita – Scena iz istoimenog mjuzikla

. O njoj je napisano pet biografija i snimljena su dva filma, od kojih je najpoznatiji onaj pod nazivom Evita u kome njen lik tumači pop ikona Madonna, a iz koga datira poznata pjesma Don’t Cry for Me Argentina.

Ne plači zbog mene, Argentino

Neće biti lako

Mislit ćeš da je to čudno

Kad ti pokušam objasniti kako se osjećam

Da još trebam tvoju ljubav

Nakon svega što sam napravila

Nećeš mi vjerovati

Sve što ćeš vidjeti

Bit će djevojka koju si nekad znala

Mada je sređena, do devetke

U šesticama i sedmicama s tobom

Morala sam dopustiti da se to dogodi

Morala sam mijenjati

Nisam mogla ostati cijeli svoj život dolje u podnožju

Gledati kroz prozor

Kloniti se sunca

Zato sam odabrala slobodu

Trčkarala naokolo isprobavajući sve novo

Ali ništa me se ni najmanje nije dojmilo

Nikad nisam ni očekivala da hoće

Ne plači zbog mene, Argentino

Istina je da te nikad nisam ostavila

Kroz sve moje divlje dane

Kroz moje ludo postojanje

Održala sam obećanje

Nemoj biti na distanci

A što se tiče bogatstva i slave

Nikad ih nisam pozvala da uđu

Mada se svijetu činilo

Da je to bilo sve što sam priželjkivala

To su obmane

Nisu rješenja

Koja obećavaju biti

Odgovor je bio ovdje sve vrijeme

Volim te i nadam se da ti mene voliš

Ne plači zbog mene, Argentino

Ne plači za mnom, Argentino

Istina je da te nikad nisam ostavila

Kroz sve moje divlje dane

Kroz moje ludo postojanje

Održala sam obećanje

Nemoj biti na distanci

Jesam li rekla previše?

Ne mogu se sjetiti ničega više što bih ti rekla

Ali sve što ti moraš je

Pogledati me da bi znala

Da je svaka riječ istina

Mjuzikl “Evita“ u Rijeci koja je Prestonica evropske kulture 2020. god.

Protekli tjedan Riječki HNK  premijerno je izveo mjuzikl Timea Ricea i Andrewa Lloyda Webbera “Evita”, u režiji Renate Carole Gatice. Dirigent i autor prepjeva na hrvatski jezik je Igor Vlajnić. U ulozi argentinske prve dame Eve Peron prve večeri nastupila je Leonora Surian Popov, a druge Elena Brumini.

Pripremio: Marko Raguž

Sarajevo, 22. 01. 2020

“Rijeka ili smrt!” Tea Perinčić predstavila knjigu o D'Annunzijevoj okupaciji Rijeke. U sklopu ove promocije te izložbe prije toga prikazana je i slika Denuncijeve mučenice

Denuncijeva mučenica

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh