EUROPOL: Zbog kladionica je namješteno oko 680 utakmica!

Evropski policijski ured (EUROPOL), kriminalistička obavještajna agencija Evropske Unije, proveo je istragu i identificirao 680 spornih nogometnih utakmica diljem svijeta, od čega 380 na evropskom kontinentu, za koje se sumnja da su namještene zbog klađenja.

Na izvanrednoj konferenciji za medije u Den Haagu direktor EUROPOL-a Rob Wainwright rekao je da je u istrazi otkriveno 425 korumpiranih službenika i igrača u 15 evropskih zemalja, a namještalo se i u UEFA-inim kvalifikacijama za EP i SP.

– Tokom posljednjih 18 mjeseci EUROPOL je vodio veliku istragu namještanja utakmica u evropskom nogometu. Ovo je najveća dosad poduzeta istraga koja razotkriva velik problem za integritet nogometa diljem kontinenta, ali i planete – objavio je Wainwright.

Kriminalci su navodno samo u Njemačkoj zaradili oko 8,5 miliona eura.

– Namještena utakmica Lige prvaka u Engleskoj odigrala se u posljednje tri, četiri godine, zbog istražnih radnji koje su u toku ne možemo reći o kojoj se radi. Ostali korumpirani dvoboji odigrali su se u kvalifikacijama za SP i EP, ali i u nekoliko top-utakmica diljem Evrope – dodao je Wainwright.

Preostalih 300 mečeva odigralo se u Africi, Aziji, Južnoj i Srednjoj Americi, a čelnici EUROPOL-a vjeruju da se radi “samo o vrhu ledenog brijega”.

Najveća individualna isplata na sumnjive utakmice od 140.000 eura dogodila se u Austriji. Ostale zemlje, zasad, nisu imenovane.

EUROPOL je uvjeren da je baza kriminalaca koji se bave namještanjem zbog klađenja iz Azije rasprostrla svoju mrežu diljem Evrope, u 15 zemalja u kojima je već uhapšeno 50 osoba. Ukupno je involvirano 30 zemalja, no većinom se utakmice odnose na takozvane niže lige, koje su pod višestruko manjom medijskom pažnjom.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close