UINO poziva građane da prijave utaju poreza

U prethodnom periodu Uprava za indirektno oporezivanje BiH pokrenula je provjeru vjerodostojnosti faktura, koje uvoznici prilažu prilikom uvoznog carinjenja roba. Tako je u carinskoj ispostavi Visoko otkriven pokušaj carinske prijevare prilikom uvoza većeg broj tepiha iz Republike Turske u Bosnu i Hercegovinu. Ukupna vrijednost pokušaja utaje uvoznih dažbina iznosi 50.000 KM. U toku septembra 2012. godine preduzeće iz Zenice u četiri navrata je izvršilo uvoz raznih tepiha površene 34.584,09 m2. Prilikom uvoza u postupku uvoznog carinjenja prijavljena je ukupna vrijednost robe u iznosu od 104.460,27 EUR, na osnovu čega su obračunate i plaćene zakonski predviđene uvozne dažbine. Posumnjavši u vjerodostojnost fakture koja je pratila uvoz robe, UIO je fakturu poslala na naknadnu provjeru u Republiku Tursku. Carinska služba Republike Turske dostavila je Upravi orginalnu fakturu koja je bila prijavljena za izvozno carinjenje iz Turske u iznosu od 237.474,27 EUR. Tako je naknadnom provjerom utvrđeno da je uvoznik u cilju izbjegavanja plaćanja uvoznih dažbina fakturnu vrijednost robe umanjio za čak 133.014,00 EUR, te je razlika između obračunatih uvoznih dažbina i onih koje su stvarno trebale biti obračunate iznosila 50.000 KM.

UIO je već pokrenula postupak naknadne naplate uvoznih dažbina, a protiv pravnog lica i odgovornog lica u njemu, pred nadležnim sudom u Zenici, bit će pokrenut prekršajni postupak. Također, Sektor za provođenje i poštivanje poreznih i carinskih zakonskih propisa u UIO ispitat će postojanje i eventualne krivične odgovornosti, te ukoliko se ista utvrdi proslijediti izvještaj Tužilaštvu BiH.

Zbog postojanja osnova sumnje da veliki broj uvoznika pribavlja i prilaže lažne, tj. umanjene fakturne vrijednosti robe prilikom provođenja postupka uvoznog carinjenja, UIO je pokrenula proces naknadne provjere vjerodostojnosti faktura u mnogim slučajevima. Za sve predmete gdje se provjerama utvrdi da su za uvozno carinjenje robe prikazane lažne fakture, bit će pokrenut postupak naknadne naplate uvoznih dažbina, kao i prekršajni postupak pred nadležnim sudom, a o visini utvrđenih utajenih uvoznih dažbina ovisit će i eventualno pokretanje postupka za utvrđivanje krivične odgovornosti.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju  080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Prijava se može dostaviti i putem e-maila: [email protected]

eKapija.BA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close