EU popušta velikim zagađivačima

Evropska komisija predstavila je novi zakonski prijedlog o reformi evropskog trgovinskog sistema za emisije (EU ETS), nakon 2020. godine koji je, prema mišljenju nevladine organizacije WWF, u velikoj mjeri osmišljen kako bi zadovoljio velike zagađivače i tržište ugljika EU osudio na neuspjeh.

Komisija je predložila smanjenje 43% stakleničkih plinova do 2030. godine (ispod nivoa 2005.), a što prevedeno na ETS znači pad od 2,2% godišnje od 2021. pa nadalje, umjesto sadašnje stope od 1,74% do 2020. godine.

Međutim, prijedlog ne nudi trajno rješenje za ogromno prekoračenje ETS dozvola dostupnih na tržištu ugljika. Osim toga, blaga pravila za definiranje rizika od isticanja ugljika se nastavljaju, što dovodi do toga da će oko 6 milijardi eura slobodnih dozvola biti ispušteno do 2030.

WWF ipak pozdravlja predloženo osnivanje nekoliko fondova koji mogu finansirati čiste tehnologije i doprinijeti daljem smanjenju emisija. Međutim, efikasnost tih fondova ovisit će o snazi ​​cjelokupnog signala cijene ugljika, i jasan je pokazatelj da finansiranje obnovljivih izvora energije i tehnologije uštede energije imaju prioritet.

EU trgovinski sistem emisija pokriva gotovo polovinu zagađenja ugljikom EU, ali do sada nije isporučio odgovarajuću cijenu za smanjenje emisije CO2 koje dolaze iz najvećih evropskih industrijskih zagađivača na troškovno učinkovit način.

U reakciji na prijedlog Evropske komisije, Geneviève Pons, novi direktor WWFovog evrospskog ureda, rekao je:

“Prijedlog ne pokazuje kako će EU ETS osigurati da najveći evropski zagađivači plate značajnu cijenu za ugljično onečišćenje. Evropska komisija je tržište ugljika podesila za drugo desetljeće neuspjeha. Smanjenje učinkovitosti evropske klimatske politike u nastojanju da se pomire stečeni ekonomski interesi je neprihvatljivo”.

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close