Znate li kur'anski recept za uspjeh u životu?

“I oni će reći: ‘Hvala Allahu, koji nam je obećanje Svoje ispunio i u Džennetu nam mjesto darovao, da se u njemu nastanimo gdje hoćemo!’ Divne li nagrade onima koji su se trudili!” (Zumer, 74.) 

(Preporod.com)

Opisujući džennetske blagodati, Allah, dž.š., kaže da su one divna blagodat i nagrada onima koji su vrijedno radili i trudili se u ovozemaljskom životu. Džennetlije su ljudi koji su svoje vrijeme marljivo koristili, radeći dobra djela i trudeći se da budu bolji na svakom životnom planu.

Naš svijet, dunjaluk, je stvaran i realan. Mišljenja bez utemeljenja, praznovjerja i snovi nemaju nikave stvarne vrijednosti u ovom životu. Posljedice naših djela nisu samo vidljive na ahiretu, već i na ovom svijetu.

Božiji zakon uzroka, posljedice i nagrade je isti i jedan, stoga što je Bog ovog svijeta i ahireta samo Jedan i Jedini Allah, dž.š. Stoga, zakon koji reguliše naše napore i određuje naš uspjeh se ne mijenja i ostaje isti, bez obzira da li smo na dunjaluku ili ahiretu.

Allahov sunnet (Božanski zakon) koji određuje naš uspjeh je vječan i nepromjenljiv, kao što vidimo u brojnim ajetima iz Kur'ana poput onoga navedenog na početku teksta.

Prema tom zakonu, uspjeh je obećan onima koji su strpljivi, vrijedni, ranoranioci, marljivi, pouzdani, odgovorni, neustrašivi, optimistični i predani radu.

Prema Kur'anu, uspjeh ne mogu ostvariti oni koji su lijeni, besposleni, koji gube vrijeme, nemarni, bezbrižni, zaboravni, neodgovorni i pasivni. Njihovi snovi i želje se neće ostvariti.

Božanski zakon uzroka i nagrade ne čini razliku između onih koji vjeruju i onih koji odbacuju Boga. Svako od njih će se suočiti s posljedicama i rezultatima svojih djela i radnji. Slično tome, oni koji budu malo ili nimalo radili i činili dobra djela ne mogu očekivati nagradu niti uspjeh, bez obzira na pozivanje na religijsku pripadnost.

Upravo iz tog razloga, vjernici su uvijek na oprezu i neumorno rade da ostvare uspjeh na dunjaluku i ahiretu.

Izvor: Muhammed Abdur-Rahim, „Ideali uspješnog života“

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close