EU nudi BiH 800 miliona eura, zauzvrat traži reforme!

Vijeće za spoljne poslove EU izrazilo je jasnu podršku evropskoj perspektivi BiH i pozdravilo novu inicijativu za revitalizaciju reformskog procesa. Implementacija odluke “Sejdić i Finci” nije više preduvjet za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo BiH u EU, proizlazi iz zaključaka sa sastanka ministara spoljnih poslova EU, održanog u Briselu.

Federica Mogerini, visoki predstavnik EU za spoljne poslove, na pres-konferenciji nakon sastanka izjavila je da je situacija u BiH zrela za novi početak odnosa EU i BiH.

“Već sutra počinje posao u Sarajevu na pismenom obavezivanju članova Predsjedništva BiH, lidera političkih partija i parlamenta kako bi se jasno pokazalo ima li spremnosti da se krene u sprovođenje reformi, počevši od ekonomskih i socijalnih reformi, a nakon toga i svih ostalih reformi potrebnih da BiH može krenuti putem EU”, izjavila je Mogerinijeva.

Istakla je da je potrebno maksimalno iskoristiti ovu priliku, dodavši da je EU pokazala spremnaost da promijeniti redoslijed koraka.

“Vjerujemo da ovo može biti prekretnica na putu BiH ka EU. Sve zemlje zapadnog Balkana imaju budućnost u EU. Sada svi moramo pokazati da smo opredijeljeni za evropski put, ne samo riječima već i djelima”, izjavila je Mogerinijeva.

U zaključcima Vijeća, između ostalog se navodi da je “Vijeće pozdravilo provođenje Sporazuma za rast i zapošljavanje, kako bi se pažnja usmjerila na reforme i pitanja od direktnog značaja za građane, u svjetlu raširenih građanskih protesta početkom 2014. godine”.

Također, upućen je poziv da se visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federica Mogerini i komesar za pregovore o proširenju Јohanes Hahn i dalje angažiraju sa rukovodstvom u BiH od kojih se očekuje da se potpisom obavežu na provedbu reformi.

“Sveobuhvatni cilj je da se uspostavi funkcionalnost i efikasnost na svim nivoima vlasti i da se BiH omogući da, uz konsultacije sa EU, izradi inicijalni plan za reforme”, navodi se u tekstu.

Vijeće je napomenulo da plan treba sastaviti uz konsultovanje sa građanskim društvom i da ova agenda treba da sadrži reforme iz oblasti Sporazuma za rast i zapošljavanje, vladavine prava, dobrog upravljanja i koordinacionog mehanizma EU.

U saopćenju se dodaje da će Vijeće za spoljne poslove EU, nakon što se članovi Predsjedništva BiH i politički lideri obavežu na reforme u pisanoj formi, a to potvrdi Parlamentarna skupština BiH, donijeti odluku o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U saopštenju je izražena podrška teritorijalnom integritetu BiH “kao suverene i jedinstvene države”, a komesar za pregovore o proširenju Јohanes Hahn u posebnoj izjavio je reako daa je Evrospkaa unija spremnaa osigurati poseban fond za BiH u iznosu od 800 miliona eura, ali da zauzvrat od bh vlasti traži potpunu posvećenost reformama.

„Implementacija može ići korak po korak, a povezana je s ispunjenjem određenih uslova, koji će opet usloviti i finansijsku pomoć. Ta pomoć je u značajnom iznosu i biće distribuirana godinu za godinu. Radi se o iznosu od 800 miliona eura čija je osnova budžet od šest milijardi. I mislim da međunarodna zajednica može za to nešto i tražiti”, rekao je Hahn.

SB

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close