EU: Dobar život pod suncem birokratskog neba!

Eurobirokrate mjesečno zarađuju najmanje sedam hiljada eura. U isto vrijeme u zemaljama sa stabilnom ekonomijom, kao što su Njemačka, Engleska ili Holandija, službeničke plate u državnim institucijama nisu veće od tri hiljade eura mjesečno.

U južnoj Evropi, po kojoj je kriza najjače “udarila”, mjesečni prihodi državnih službenika značajno su niži – od 800 do dvije hiljade eura.

Prošle godine zemlje članice EU obratile su se Evropskom sudu u vezi sa odbijanjem Evrokomisije da zamrzne plate za 44 hiljade evropskih službenika, ali su dobili obrnuti efekat:

Od januara te godine briselske birokrate počele su još bolje da žive. Recimo, ni šest hiljada eura mjesečno “nije loše”.

Plata šefa Evrokomisije Žoze Manuela Baroza je 25,5 hiljada eura, a svaki četvrti službenik EU dobija platu veću od deset hiljada eura!

Politički analitičari kažu da je evropska birokratija dobro obezbijeđena, ima visoki status i stabilne prihode.

Onaj koji završi karijeru u svojoj domovini može da ode u Brisel i tamo zauzme visoko mjesto u Eurokomisiji ili da postane poslanik Evropskog parlamenta.

Zato su evropske vlasti zainteresovane da njihov životni standard bude na visokom nivou.

Integracija Evrope se dešava pod zastavom borbe sa evropskom finansijskom – ekonomskom krizom. Ali, ova kriza je više dužnička. Јer, države su dužne velikim međunarodnim finansijskim strukturama.

Upravo one koriste Brisel da bi Evropi obukli “ludačku” košulju, kako bi uzele pod kontrolu njihov budžet, finansijske tokove – upozoravaju analitičari.

Mnogi smatraju da su evroslužbenici “marionete svjetske finansijske oligarhije”, koja živi prema principu:”Ništa lično – ovo je samo biznis”.

(Srna)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close