EU dala BiH rok od dva mjeseca da usvoji zakon o gasnom sektoru

BiH dobila je rok od dva mjeseca za usvajanje zakona o gasnom sektoru na državnom nivou, saopštio je danas Sekretarijat Energetske zajednice, organizacije koja okuplja zemlje EU, jugoistočne Evrope, Moldaviju i Ukrajinu. Sekretarijat je u saopštenju ponovio ponudu da pomogne BiH u sastavljanju nacrta ovog zakona na državnom nivou, ukoliko za to postoji politička volja.
U tekstu se dodaje da će Sekretarijat, u skladu sa odgovorom koji dobije od vlasti BiH, možda predati ovaj slučaj Savjetu ministara EU.
Sekretarijat navodi da je uočio nekoliko problematičnih aspekata u entitetskim zakonima o gasnom sektoru.
Ukazano da u Federaciji BiH ne postoji regulatorna agencija, a nijedan entitet nema odgovarajuća pravila o mrežnim tarifama, procedurama o izuzeću, otvaranju tržišta i tehničkim regulativama.
“Postojanje takvih pravila suštinsko je ne samo za saradnju u skladu sa obavezama koje je BiH preuzela kao strana iz prihvaćenog sporazuma, nego je važno i za pravnu i regulatornu sigurnost koje su neophodne za privlačenje potrebnih investicija u infrastrukturu, poput Gasnog prstena Energetske zajednice”, navodi se u saopštenju.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close