U Zenici zaplijenjena određena količina nelegalnog vatrenog oružja

Službenici Policijske stanice Crkvice su na osnovu anonimne dojave građanina, zaprimljene dana 21.01.2013. godine, da lica T.A. i H.A. iz Zenice, posjeduju određenu količinu nelegalnog vatrenog oružja i municije na svojim kućnim adresama u mjestu Briznik, općina Zenica, sačinili kriminalističko-obavještajni izvještaj na osnovu kojeg su službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I preduzeli operativno-taktičke mjere i radnje u cilju provjera navoda iz prijave anonimnog građanina. Izvršenim operativnim provjerama, službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I došli su do saznanja da se lica T.A. i H.A. mogu dovesti u tijesnu vezu sa vršenjem krivičnih djela zloupotrebe opojnih droga, te krivičnih djela iz imovinskih delikata, te da se veoma često mogu vidjeti u društvu sa licima iz kriminalnog miljea.

S tim u vezi, službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I su na osnovu dobijenih naredbi Općinskog suda u Zenici, izvršili pretres porodičnih kuća, podrumskih prostorija, pomoćnih objekata, te putničkih motornih vozila, koje koriste lica T.A. i H.A. Izvršenim pretresom porodične kuće, podrumskih prostorija, pomoćnih objekata i putničkog motornog vozila, vlasništvo H.O., a koje koristi H.A., policijski službenici su pronašli i privremeno oduzeli slijedeće predmete:

– dvije poluautomatske puške,
– dvije lovačke puške,
– jednu vazdušnu pušku,
– tri cijevi od pušaka,
– jednu cijev od pištolja,
– 18 tromblonskih nastavaka za pušku,
– 6 optičkih nišana za pušku,
– više dijelova od pušaka i pištolja, te
– oko 500 komada metaka raznog kalibra.

Svi pronađeni predmeti i oružje su fotografisani i izuzeti sa mjesta pronalaska, dok su lica H.O. i H.A. lišena slobode i privedena u službene prostorije Policijske uprave I, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada, te im je određena mjera zadržavanja.

Nakon kompletiranja predmeta, te preduzimanja drugih neophodnih mjera i radnji, službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I će Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona dostaviti Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršilaca protiv lica H.O., rođenog 1953. godine, i H.A., rođenog 1985. godine, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“ iz člana 371. stav 1. Krivičnog zakona FBIH.

www.magazinplus.eu – MUP ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close