Erdogan želi “novu eru”

On je i zvanično najuticajniji političar Turske: premijer Erdogan je nakon uvjerljive pobjede na predsjedničkim izborima najavio “novi početak” u Turkoj. Povjerenje mu je poklonila uvjerljiva većina birača.

(DW.DE)

Nakon objavljivanja rezultata predsjedničkih izbora premijer Recep Tayyip Erdogan najavio je pred okupljenim simpatizerima u Ankari da želi početak “nove ere” u Turskoj i “okončanje sporova iz prošlosti”. “Zahvaljujem svim građanima, i onima koji su me birali i onima koji nisu. Oni su doprinijeli tome da ovo bude dan za istoriju”, rekao je Erdogan sa balkona zgrade u kojoj se nalazi sjedište njegove stranke AKP.

Apsolutna većina u prvom krugu

Erdoganove pristalice u Ankari Erdoganove pristalice u Ankari

Budući predsjednik Turske je na izborima održanim u nedjelju (10.8.) dobio 52 odsto glasova. Njegov najveći rival Ekmeleddin Ihsanoglu dobio je 38 odsto, a kandidat kurdske manjine Selahattin Demirtas jedva deset odsto glasova.

Primjedbom o “okončanju sporova iz prošlosti” Erdogan je aludirao na brojne krize u njegovom proteklom mandatu na mjestu premijera. Njegovu poziciju ugrožavali su protesti građana, te međunarodne kritike njegovog autoritarnog načina vladavine. Mnogi od 76 miliona Turaka u Erdoganu vide najzaslužnijeg političara za privredni uspon te države koji joj je donio veći značaj na međunarodnoj sceni.

Ovo su bili prvi direktni izbori za predsjednika Turske. Do sada je predsjednika imenovao parlament. Erdogan želi da na ovoj funkciji provede dva naredna mandata koji traju po pet godina. On teži većim predsjedničkim ovlaštenjima i većem uticaju na politiku nego što su to imali dosadašnji predsjednici ove države. Oni su uglavnom imali reprezentativnu funkciju.

Budući predsjednik želi veća ovlaštenja Budući predsjednik želi veća ovlaštenja

Pravo glasa imalo je 53 miliona Turaka. Prema procjenama posmatrača OSCE-a izlaznost birača je bila manja nego na komunalnim izborima u martu. Po prvi put su za predsjednika glasali i Turci koji žive izvan te zemlje. U Njemačkoj su bila otvorena birališta u sedam gradova na kojima je pravo glasa imalo 1,4 miliona građana s turskim pasošima.

Građanska prava u defanzivi

Erdoganovi kritičari se žale da se Turska pod njegovim uticajem sve više udaljava od Zapada, te da se smanjuju građanska prava. Analitičari ne vjeruju da bi Turska pod ovim uticajnim političarom odista mogla da postane članica EU. Ona je trenutno zemlja kandidat za članstvo.

Opozicija, osim toga, prebacuje dosadašnjem premijeru da je bez ikakvih skrupula koristio svoju funkciju u svoju korist. Tako je državna televizija TRT od 4. do 6. jula o Erdoganu izvještavala 533 minuta, a samo tri i po minuta o njegovom najvećem rivalu Ihsanogluu. I jedna delegacija Vijeća Evrope je napomenula da je dosadašnji premijer imao nesrazmjerno veliki udio u izvještajima medija.

 

  • Datum 11.08.2014
  • Autor Marko Langer / Azer Slanjankić
  • Urednik Svetozar Savić
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close