Golmani prave iste greške kao kockari

Istraživači su pod lupu stavili sve penale na Svjetskim i Evropskim prvenstvima od 1976. Rezultat glasi: golmani podliježu “kockarskoj zabludi” i bacaju se u pogrešnom smjeru. Naučnici kažu: To može bolje .

(DW.DE)

To je pomalo kao u kazinu, kada kuglica u ruletu više puta uzastopno padne na crveno. Kockari na to odmah reaguju tako što svoje žetone stavljaju na crno. Oni naime imaju osjećaj da je sada veća vjerovatnoća da kuglica padne na crnu brojku. Matematički, je to naravno besmislica. Jer, svaki put kada se kolo „sreće“ okreće vjerovatnoća da se kuglica zaustavi na crnom ili crvenom polju je jednaka – osim ako je rulet mehanički manipulisan.

Pogrešnu pretpostavku – naime, da se vjerovatnoća ishoda izvodi na osnovu prethodnih događaja – psiholozi nazivaju gambler's fallacy, kockarskom zabludom. Istraživači na University College London su sada otkrili da čak i fudbaleri svjetske klase nasjedaju na ovu zabludu i objavili to u stručnom časopisu Current Biology.

Stručnjaci su pregledali sve fudbalske utakmice na svjetskim i evropskim prvenstvima od 1976. godine, koje su završene poslije produžetaka – penalima.

… a nekad u lijevo ili “na crveno”… i uspješno!

Pritom su otkrili da se poslije nekoliko šuteva protivnika u jedan ugao, golman značajno češće baca u suprotnu stranu – očigledno u očekivanju da će sljedeći šut vjerovatno ići u tom pravcu. Naučnici kažu da je pojava toliko jasna, da bi fudbaleri koji pucaju na gol to zaista mogli da iskoriste.

Kada se radi o penalima, tu važi isto pravilo kao i kod mnogih drugih igara, kao što su poker ili kamen-makaze-papir: od ključnog značaja je da za protivnika budete nepredvidivi. Naučnici iz Londona preporučuju da golman tokom izvođenja penala odluči na koju će stranu da se baci – i da od toga ne odstupa.

  • Datum 11.08.2014
  • Autor Dijana Roščić / Ziddojče cajtung / DW
  • Urednik Svetozar Savić
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close