Entitetski ministri poljoprivrede: Moguće uvođenje zaštitnih mjera

Dopremijer Federacije BiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) Stevo Mirjanić razgovarali su jučer  o suradnji u oblasti veterinarstva, vodoprivrede, šumarstva, lovstva, uspostavi IPARD strukture na razini BiH, kao i zajedničkom radu na zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje.

Za resor veterinarstva, na jučerašnjem sastanku je usaglašeno da će u oba bh. entiteta biti osigurano nesmetano prometovanje veterinarskih medicinskih proizvoda, bez obzira na registraciju. Također, dogovoreno je provođenje istovjetnih mjera za suzbijanje i iskorjenjivanje infektivne anemije kopitara, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Ministri su se usaglasili da će u narednom periodu zajednički raditi na projektima uređenja rijeke Bosne od ušća do Modriče kao i od Odžaka do Vukosavlja. Također, istaknuta je volja za zajedničkim budućim radom na projektu Neretva-Trebišnjica.

U oblasti šumarstva i lovstva saglasili su se da je neophodno zajedno raditi i na objavljivanju podataka Nacionalne inventure šuma. Dogovoreno je da se u području razmjene podataka snažnije sarađuje i u okviru koordiniranih aktivnosti vezanih za izvještajno-prognozne radnje, a koje se odnose na monitoring zdravstvenog stanja šuma.

Mirjanić i Ivanković Lijanović također su danas usaglasili da upute zajednički prijedlog Vijeću ministara BiH, konkretno Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, koji bi se odnosio na uvođenje zaštitnih mjera za naše domaće poljoprivredne proizvođače. U okviru ovih tema, potencirano je usaglašavanje IPARD strukture kako bi se osiguralo da sredstva iz EU mogu dolaziti do bh. proizvođača, navodi se u saopćenju.

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close